Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blev resultatet för Östersunds kommun 2015

Nu har Östersunds kommun redovisat sitt ekonomiska resultat för år 2015. Kommunen går plus med 93 miljoner kronor.

Enligt kommunen själv är några av anledningarna till resultatet ett bra fokus på ekonomin, återbetalning av försäkringspengar och vinst vid fastighetsförsäljning.

I och med resultatet uppnår kommunen det som kallas för god ekonomisk hushållning.

I budgeten för 2015 hade kommunen räknat med ett resultat på 96 miljoner kronor vilket man alltså inte riktigt nådde.

Om man räknar ihop alla nämnderna får de ett överskott på tre miljoner kronor. Men som väntat blir det underskott för socialnämnden (22 miljoner minus), vård- och omsorgsnämnden (15 miljoner minus) och barn- och utbildningsnämnden (13 miljoner minus).

Kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S) säger i ett pressmeddelande att de tre nämndernas ekonomi behöver följas noga under 2016.

Återbetalningen av försäkringspengar handlar om 25 miljoner kronor som kommer från AFA Försäkring. Det är sjukförsäkringspengar som kommunen inte har utnyttjat.

Vinsten på försäljning av fastigheter uppgår till 15 miljoner kronor.

”Överskottet gör att vi inte behöver låna lika mycket pengar och då blir räntekostnaderna lägre. Och det gör i sin tur att kostnaderna för att finansiera våra investeringar blir lägre. Det är speciellt viktigt eftersom kommunen planerar att göra stora investeringar de närmsta åren”, säger kommunens ekonomidirektör Unto Järvirova i pressmeddelandet.

Under fjolåret investerade kommunen för 241 miljoner kronor. De kommande tre åren väntas investeringar för ungefär 1,1 miljarder kronor. Det handlar bland annat om ombyggnad av Sporthallen, nya förskolor på Remonthagen och Jägarvallen samt membranfilter till vattenreningen vid Minnesgärdet.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android.