Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir du lurad i mataffären

Hästköttskandalen gav eko i hela Europa.

Men matfusket är utbrett. Man behöver inte leta länge för att hitta varor av oklart ursprung och för­packningar som lovar för mycket.

ÖP har sammanställt ett antal exempel på hur lurade vi blir

i mataffären.

Laxen utfodras med röd färg

Trodde du att odlad lax var naturligt röd? Glöm det. Den har fått pellets med ett färgämne i för att bli mer aptitlig. Annars skulle den inte gå att sälja, enligt branschen.

Vild lax blir röd av de skaldjur den livnär sig på. Odlad lax däremot får oftast nöja sig med industripellets på fiskmjöl som gör köttet blekt och gråaktigt. Branschen har kommit fram till att blek lax är i stort sett osäljbar. Så vad gör man? Jo, man spetsar pelletsen med rödfärg.

Med hjälp av en särskild färgkarta som kallas SalmoFan kan odlaren dosera rätt mängd färgämne och få fram just den nyans han vill ha.

Räkor är som bäst på vintern när vattnet är kallast. Men då är de också blekare än under resten av året. Skrupelfria fiskare avhjälper detta med röda azofärgämnen, ämnen som kan ge hyperaktivitet hos barn.

Samma motvilja mot grå mat ligger bakom ett avslöjande i Svenska Dagbladet nyligen. Svensk köttindustri använder en gas för att vakuumförpacka kött som kraftigt försämrar köttets kvalitet. Det blir segt, härsknar fort och får snabbt en fadd smak. Gasen har dock en uppenbar fördel: Den gör att köttet behåller sin klarröda färg så länge det ligger i förpackningen. Som sagt: röd mat säljer.

----

Utspädd grädde från Österrike

Arla och Ica säljer 36-procentig grädde som innehåller vatten och karragenan, ett förtjockningsmedel som är godkänt av WHO men förbjudet i Australien och Nya Zeeland på grund av befarade hälsorisker.

På sin facebooksida förklarar ICA varför:

"Stabiliseringsmedlet ingår för att minska risken för att fettet separerar och fastnar i paketets tak."

ICA importerar dessutom grädden från Österrike. Varför?

"Vi har en väldigt stor volym ... och vi har inte hittat någon leverantör på den svenska marknaden som kan garanterna svenskt ursprung på denna volym."

----

Gammal oxfilé packades om

För två år sedan avslöjade ÖP att oxfilé som blivit för gammal packades om och såldes med ny datumstämpel på Nabocash i Storlien. Butiken fryste också ner utgånget grillkött och flyttade fram bäst-före-datumet tio månader.

Vid en flygande inspektion fann miljöinspektörer dubbla etiketter och kött av okänt ursprung.

I höstas avslöjade Svenska Dagbladet att minst fem ton fläskfilé hade injicerats med ett färgämne och sålts vidare som oxfilé i svenska butiker. Kött från partiet hade sålts till bland annat Coop och olika restauranger.

---

Onsalakorven är finsk – med kött från Tyskland

En av Sveriges mest populära korvar, Onsalakorven, tillverkas i Borås av ett finskt företag. Köttet kommer från Tyskland.

Onsalakorven är ett av många varumärken som ser ut att vara lokala och närproducerade, utan att vara det.

Ockelbo Ost gör kopior av grevé och prästost som de kallar Gretas och Pärs. Ostarna tillverkas i Tyskland och Holland.

Jacobsdals charkuteri säger sig i hjärtat vara "det lilla familjeägda charkuteriet som tillagar skinkor och korvar med samma kärlek som förr i tiden", trots att de i dag är en internationell charkindustri som omsätter 160 miljoner och använder kött från Sydamerika i sina saltrullar.

---

De globaliserade blåbären

De kinesiska kapslar med bärextrakt som vi kan köpa i våra hälsokostbutiker innehåller 2 gram, eller 0,4 procent blåbär.

Blåbären kan vara plockade i exempelvis Bräcke, av en indier som sålt sin skörd till en uppköpare i Hoting, som sålt vidare till en grossist i Haparanda som exporterat bären till ett förädlingsföretag i Kina, som i sin tur sålt sina produkter till ett japanskt företag som exporterar till bland annat Danmark, där bären packas om till ett nordiskt varumärke som ska passa i en svensk hälsokostbutik.

----

Mandelmassa "med spår av mandel"

Semlor innehåller i allmänhet mandelmassa. Men i vissa lågprisvarianter är den utbytt mot socker, vatten och stärkelse. Alimentas bageri, som levererar till Hemköp, informerar på förpackningen att fyllningen i deras semlor "kan innehålla spår av mandel".

---

Fler produkter som inte håller vad förpackningen lovar:

  • Huvudingrediensen i guacamole ska vara avocado. Eldorados guacamole innehåller 0,4 procent avocado.
  • Garants romsås, som säljs på Willys, innehåller en procent ishavsrom. Resten är havstång som formats till kulor för att se ut som rom.
  • Lättdrycker innehåller bara i undantagsfall vad namnet antyder. Fun Light Orange innehåller inga apelsiner, Fun Light Elderflower innehåller ingen fläder. Bara "naturliga" aromämnen – med oklart innehåll.

---

Källor: Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter, Helsingborgs Dagblad, Arbetarbladet, Daily Mail, The Guardian, ÖP, Livsmedelsverket. Bloggar: Mats-Eric Nilsson, Gunnela Ståhle, Äkta Vara. facebookgruppen Matfusket.