Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så dukar systrarna med loppisfynd på julen

Det behöver inte vara dyrt för att bli fint. När systrarna Maria och Therese Sundqvist dukar julbordet använder de loppisfynd och material från skogen – och från återvinningen!

Annons

Julmiddagen kan dukas fram, för nu står allt på bordet för julens härliga måltider. Och det är inte porslinet och glasen som gör det hela extra jultrevligt det är allt runtikring som Maria och Therese har lagt ner extra omsorg på.

Av ett gäng röda, virkade smådukar har varje plats fått sina egna tabletter. Mitt på bordet står en snabbt tillsågad ljusstake och varje plats har fått en egen julmust-ren.

På tallrikarna står små hållare för placeringskort tre polkagrisstänger har bundits samman med ett fint band. Och vanliga, vita pappersservetter har satts samman med ett lacksigill.

– Man behöver inte betala så mycket, utan kan använda det man har, konstaterar Maria.

Ståtlig och platt gran

Mest iögonfallande är den fantastiska granen som står lutad mot vardagsrumsväggen, gjord enbart av avkapade grenar och snöre. På grenarna hänger vackert inslagna paket som fått en siffra stämplad på ovansidan. En ljusslinga har blingats till med gamla kakformar.

– Vi har använt oss mycket av naturen i den här dukningen, säger Therese och Maria lägger till:

– Varför ska man köpa massa grejer när skogen är full med material?

Men inte bara naturen. Att återvända material och saker är också en utmaning.

På väggen sitter ett knasigt renhuvud av wellpapp. Materialet kommer delvis från grovsoprummet och kostade max en femma.

Praktiskt

Med en burk svart skoltavelfärg har de målat både några loppisfyndade burkar och några brickor. Enkelt och praktiskt att kunna byta innehåll med en krita som går lätt att torka bort.

– De kan man använda året om, det är bara att ändra texten, säger Maria.

På sin egen blogg, inredesign.se, delar de gärna med sig av goda idéer och tips. Som Maria säger:

– Det är kul att dela med sig av goda idéer.

Gemensamt intresse

Therese är utbildad dekoratör och tillsammans med sin syster har hon alltid hållit på och inrett.

– Jag och min sambo gör också mycket ihop, både hemma i lägenheten och i sommarstugan, säger hon.

På sikt kommer det nog att bli ett gemensamt företag med inredning och design som huvudsakligt uppdrag för de båda systrarna. Men än så länge är det bara ett gemensamt intresse, en hobby som tillåts ta mycket stor plats i deras liv.

Fotnot:

Artikeln publicerades första gången i Hem&Fritid, december 2012.