Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så dyrt kan det bli att fälla andras träd

Att olovligen fälla andras träd riskerar att bli en mycket dyr affär. Dom för skadegörelse och skadestånd på många hundra tusen kronor hotar den som röjer utan tillstånd.

Träd som växer in på tomten eller skuggar är en av de vanligaste orsakerna till osämja mellan grannar, enligt en undersökning från Villaägarna. Organisationens jurister får ofta frågor om vad som är tillåtet och inte.

– Det kan handla om träd som växer in över tomtgränsen eller jättehöga häckar som skuggar eller skymmer utsikten, säger Pär Wikingsson, jurist på Villaägarna.

I vissa fall kan man ha rätt att kapa grenar eller rötter som trängt in på tomten, men att ge sig på träd utanför tomtgränsen är att förstöra andras egendom och kan bedömas som egenmäktigt förfarande eller skadegörelse. I grova fall finns till och med fängelse i straffskalan.

– Man kanske inte precis hade tänkt sig att bli stämplad som kriminell på kuppen, säger Wikingsson som rekommenderar att i stället försöka enas med trädens ägare.

En rad trädkapare har dömts att betala hundratusentals kronor, förutom att de dömts till villkorliga straff och dagsböter för skadegörelse. I det mest uppmärksammade, men ännu inte slutligt avgjorda fallet, kräver Stockholms stad en Brommabo på 3,5 miljoner kronor för tio fällda tallar. (TT)