Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så får du koll på privatekonomin

Behöver du konkreta råd och tips kring din privatekonomi?
I årets upplaga av ”Koll på pengarna”, som ges ut av Konsumentverket, finns en hel del mat­nyttigt.

I broschyren finns en mängd råd och tips på sådant man bör tänka på – vare sig man är förälder eller barn, ung eller gammal, ensamstående eller lever i en storfamilj.

Grundtipset för den som vill förändra något i ekonomin är att göra en budget och därmed få koll på alla inkomster och utgifter. En budget kan göra så att det blir lättare att upptäcka onödiga utgifter men också underlätta ett sparande på lång eller kort sikt.

innehåller aktuella beräkningar av skäliga levnadskostnader för olika typer av hushåll. Individuella och gemensamma levnadskostnader spaltas upp i tabeller och det gör det möjligt att själv räkna ut hur stora kostnaderna är för det enskilda hushållet. Ett konkret tips för att få total koll på läget är att spara kvitton eller föra kassabok under en viss tidsperiod.

via beräkningar, också veta vad som är en rimlig kostnad per månad för vanliga hushållsutgifter som kläder, mat och hygienartiklar. Kläder kan ”återvinnas” genom att de köps begagnat och att kläder man tröttnat på säljs.

När det handlar om mat kan nästan alla tjäna pengar, att veckohandla och att laga fler portioner än man behöver och således få matlådor att ta med på jobbet är två konkreta tips.

matnyttiga tips för föräldrar. De får till exempel veta vad som är skäligt att kräva att ungdomar ska betala för att fortsätta bo hemma när de börjat tjäna egna pengar regelbundet. De unga får tips om vad de bör tänka på när det blir dags att flytta hemifrån – ska allt till det nya hushållet köpas nytt, finns det saker att köpa på loppis eller kanske har någon släktig möbler eller porslin som de gärna vill ge bort.

Vi får veta värdet av att ha ett försäkringsskydd och att det kan löna sig att ringa runt till de olika försäkringsbolagen och kolla vad det kostar innan man bestämmer sig för vilket bolag man ska ha. Kostnaden kan variera mycket – liksom innehållet i försäkringen.

Två sidor ägnas åt krediter och vi får bland annat veta vad det kostar det att hyra en tv jämfört med att köpa den kontant, att det kan straffa sig rejält att inte betala en räkning och att snabba sms-lån är det absolut dyraste lånet man kan skaffa – lånet kan ha en effektiv ränta på över 700 procent.