Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så får psykpatienter större inflytande

Hur får patienter bättre inflytande på psykiatriska verksamheter? Det diskuterades på Tingshuset i dag när Nationell samverkan för psykisk ohälsa, NSPH, höll ett informationsmöte.

– Hur många i det här rummet har erfarenhet av psykisk ohälsa i någon form, genom sig själv eller genom en anhörig?

Det var Anita Odell från NSPH som undrade och hon vände sig till de 26 åhörarna i Tingssalen på Tingshuset.

Alla räckte upp handen.

– Det visar hur vanligt det är. En av fyra personer har någon form av psykisk ohälsa och alla kan hamna där, fortsatte Anita Odell.

Informationsmötet på Tingshuset var en nätverksträff, ordnad av NSPH, och samtalet kretsade kring hur patientorganisationer kan stödja patienter med psykisk ohälsa och deras anhöriga. Deltog gjorde bland annat Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, Regionförbundet, kommunen och landstinget.

– Vi behöver representanter i föreningar som till exempel RSMH och Schizofreniförbundet som själva har varit sjuka eller har en anhörig som är sjuk, säger Mårten Jansson från NSPH, som hade lyckats pricka in en bra tidpunkt för mötet eftersom landstingets första brukarrevision av psykiatrin kom ut förra veckan.

Där kom det bland annat fram att brukarnas egna synpunkter ofta kommer i skymundan när verksamheter ska utvecklas och att psykiatrivårdens patienter borde få bättre inflytande. Ett önskemål från brukarna själva var också att ordna brukarutbildningar, vilket var ett samtalsämne på Tingshuset.

En person som ligger bakom revisionen och som deltog på Tingshuset var Åsa Olsson som representerar brukarna i brukarrådet inom psykiatrin.

– Det är kul att vi får samlas och prata så här opretentiöst som vi gör i dag. Vad gäller revisionen så hoppas jag att vi får fortsätta utreda fler områden inom psykiatrin, säger Åsa Olsson.