Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så farligt är det att snusa

Forskningen om snus har länge varit eftersatt men enligt Folkhälsomyndigheten finns det nu vetenskapligt stöd för att avråda från snusning.

När Folkhälsomyndigheten gör en sammanställning över riskerna med snus säger man att det är klart att snus ökar riskerna för cancer i bukspottkörteln, att en hjärtinfarkt eller stroke får dödlig utgång, förhöjt blodtryck och permanenta skador på slemhinnorna i munnen.

Det finns också enligt myndigheten indikationer på att snusare löper ökad risk för cancer i matstrupen och magsäcken, diabetes och rubbningar i ämnesomsättningen. Dessutom möjligen en ökad risk för gravida att få havandeskapsförgiftning, förtida förlossning och reducerad födelsevikt hos barnet.

Många forskare menar därför att det är kontraproduktivt att lansera snus som ett bra hjälpmedel för att sluta röka och att det finns exempel på länder där rökningen minskat i hög grad trots att snus inte funnits som alternativ för den som velat sluta.