Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så firas samernas nationaldag

Många av oss firar nationaldagen den 6 juni. Och ungefär 20 000-35 000 i Sverige firar ytterligare en nationaldag.

På torsdag är det samefolkets dag.

Den samiska nationaldagen firas varje år den 6 februari. Vissa firar den med flagghissning, kaffe och tårta, medan andra inte firar den alls. Men det är ändå en viktig dag.

– Samefolkets dag är symbolisk, utan några större festligheter. Det är ett stillsamt firande, men väldigt kul att vi har en dag, säger Marie Enoksson, informatör vid sametinget.

Samer i hela sameland, sápmi, firar på olika sätt. Ofta med kulturella aktiviteter.

– Sameföreningarna brukar samlas och uppträda, läsa dikter, dricka kaffe och äta tårta. Man har gärna kolt på sig om man har möjlighet.

Dagen finns för att hedra det första gränslösa samiska landsmötet som hölls 1917. Det var första gången som samer från norr till söder och över nationsgränserna samlades för att belysa och diskutera gemensamma frågeställningar.

– På den här dagen blir vi påminda om att samer finns i många länder och att vi behöver varandra. Vi är ett folk i fyra länder, säger Marie Enoksson.

Fakta: Samernas flagga

Den samiska flaggan ska hissas på samefolkets dag och är en nationalsymbol för alla samer i alla länder. Flaggans olika delar är ingen slump. De står för:

Grönt – symboliserar växter och natur
Blått – står för vattnet som är ett livselixir
Rött – är elden som betyder värme och kärlek
Gult – föreställer solen som står för långsiktigt liv
Ringen – står för andlighet och binder ihop de fyra elementen

Källa: samer.se (TT)