Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fixar du cykeln efter vintervilan

Äntligen dags att plocka fram cykeln. Så här blir den i topptrim efter vintervilan.

När cykeln har stått stilla en hel vinter är det bra att börja med att tvätta den. Cykeln kommer att se både finare och nyare ut när den är ren. Använd varmt vatten i en hink, diskmedel och en tvättsvamp. För att få ren kedjan kan du använda ett miljövänligt avfettningsmedel som finns att köpa i de flesta cykelbutiker. Skrubba med en gammal diskborste. Skölj av cykeln med vatten när du har skrubbat färdigt.

Tips: Ta på dig kläder som du inte är så rädd om när du pysslar med din cykel.

Använd cykelolja. Droppa en droppe olja på varje länk i kedjan. Trampa runt med pedalerna så att du når överallt. Använd en trasa till att torka bort olja som blir över.

Innan du kör ut på vår-äventyr är det bra att kontrollera att bromsarna fungerar. Det kan du göra genom att bromsa lite på stället. Du kan också cykla några meter och prova att bromsa. Om bromsarna fungerar dåligt kanske det är bäst att gå till en verkstad och få dem lagade.

Luften läcker ofta ur däcken under vintern. Kläm lite på dem för att känna om det behövs mer luft. Om däcken är spruckna behöver de bytas.

Det är förbjudet att cykla i mörker utan reflexer och lampor. Reflexerna ska vara röda bak på cykeln, vita fram och gula på sidorna.

Alla som är under 15 år måste ha hjälm på sig, enligt lag. Cykelhjälmar håller i tre till fem år. Sedan blir de gamla och stela och skyddar inte lika bra. Då är det bäst att köpa en ny.