Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så förändras Melodifestivalen

Det blir 28 låtar som gör upp i nästa års Melodifestivalen. Det är fyra färre än det har varit de senaste åren. Det är en av de stora förändringar som SVT genomför.

– Vi ska få mer tid att presentera artisterna. Publiken ska få veta vilka det är de möter. Och programledarna får mer tid att kommunicera och interagera med publik och tittare, säger Christer Björkman vid en pressträff i Stockholm på måndagen.

Men det blir fler bidrag i finalen. Tolv stycken gör upp om Sveriges plats i Eurovision Song Contest i Wien, jämfört med nuvarande tio.

Anledningen är att SVT även gör om Andra chansen, uppsamlingsheatet för treorna och fyrorna från deltävlingarna. Nu blir det rena dueller mellan åtta artister som ger fyra finalister tillsammans med de åtta redan klara från deltävlingarna.

Efter årets röstningsskandal då försök till manipulation av resultatet avslöjades inför SVT dessutom ett tak på max 20 röster per telefon och bidrag. Det var i samband med Andra chansen i Lidköping som det framkom att någon eller några försökt använda röstningsrobotar.

En annan nyhet är att det blir en ny chef för festivalen. Christel Tholse Willers tar över efter Thomas Hall, numera nöjeschef på SVT.