Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så förbereder sig snöröjarna

Förberedelserna är klara. Distrikten är kartlagda, de nyanställda snöröjarna är inskolade. Två mindre plogsvängar och en stor har gjorts. När vintern lägger sig är de redo.

Kenneth Winterqvist jobbar som avdelningschef för väghållning på Östersunds kommun. Han är nöjd med plogsvängarna hittills.

– Testsvängarna har gått bra. Vi är redo för vintern, säger han.

Nytt för i år är att kommunen övertar distrikten på Frösön och i Brunflo. Sedan tidigare har kommunen distrikten i Lugnvik, Centrala Östersund, Odensala och Torvalla. Det är däremot entreprenörer som plogar i Lit.

Lena Sonning är entreprenadingenjör vid gatukontoret och förklarar att varje "helsväng" när alla disktrikt blir plogade kostar kommunen 400, 000. Allt som allt har hon, som beställare av snöröjningen från gatukontoret, en budget på 21,5 miljoner att dela upp på vinterväghållning. Det är baserat på 15 snöröjningar per vinter. I fjol, 2012, krävdes det 11 snöröjningsrundor. Då blev 1,5 miljoner kronor över som kunde läggas på annat underhåll.

Hur de håller budgeten i år är svårt att veta på förhand.

– Det är egentligen först i maj vi vet hur vi har hållit vår budget, säger Lena Sonning.

För att kunna planera upp en snösäsong håller gatukontoret två mötesdagar tillsammans med snöröjarna och inbjudna i mitten av december. I år blir det den 17 och 18. Där diskuteras bland annat hur snöröjningen kan anpassas och förbättras.

– Vi jobbar mycket med att försöka förbättra snöröjningen för de som har funktionshinder, förklarar Winterqvist.

Han berättar att för två eller tre år sedan deltog en synskadad man på mötena för att berätta om vilka problem han kan uppleva vintertid.

– Det var väldigt uppskattat och han var nöjd efteråt. I år har vi bjudit in en person som har reumatism och har svårt att gå.

Han berättar att det är viktigt att olika röster kring snöröjningen får komma fram.

– Jag tror att det är bättre att någon som har ett funktionshinder får vara med och berätta hur de upplever det. Den där lilla snökanten är ju ingenting för den som sitter i en stor traktor men det är en väldigt stor grej för den som går med en rollator, säger Winterqvist.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.