Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så försvarade sig kommunen i rätten

Det rättsliga efterspelet till cryptosporidiumutbrottet för drygt tre år sedan har startat.
På tisdagen inleddes rättegången.

Annons

Under den första rättegångsdagen pratade åklagaren Lars Magnusson bland annat om att vatten ska vara det mest hälsosamma man ska kunna stoppa i sig. Men hösten 2010 drabbades tiotusentals personer i Östersund av magsjuka när parasiten Cryptosporidium spreds i dricksvattnet.

Åklagaren hävdade i rätten på tisdagen att det enbart var Östersunds kommun som hade kunnat se till att vattnet var rent vid tiden för utbrottet. Han ställer sig frågande till uppgifterna om att några chefer inte ska ha hört talas om Cryptosporidium då.

– Är man chef över vattenverket i Östersund borde det inte vara okänt vad Cryptosporidium är, och man borde fundera över hur man kan skydda sig mot det, sa han i rättegångssalen.

Men Östersunds kommuns advokat Magdalena Persson höll inte med. Hon hävdar att andra i vattenbranschen inte heller varit beredda på parasiten.

– Det blev stor debatt efter utbrottet. Representanter från Östersund kom att agera som experter och fick berätta om hur man kan skydda sig, sa hon.

Kommundirektören Bengt Marsh satt med som åhörare under hela dagen. Han var nöjd med sakframställningen från kommunens försvarsadvokat. Enligt honom var det ett fåtal människor i det här landet som över huvud taget kände till Cryptosporidium 2010.

– I dag är det en helt annan situation. I dag lägger vi mycket mer pengar på att ha ytterligare barriärer, sa han.

Åklagaren Lars Magnusson har yrkat på att Östersunds kommun ska betala tre miljoner kronor i företagsbot. Han vill också att kommunen ska betala lika mycket till med anledning av den ekonomiska fördel man haft av att skjuta upp en investering som kunde ha förebyggt smittan.