Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fotograferar du ljuset i mörkret

Hur gör man för att fotografera väderfenomen och stjärnor när det är mörkt? Här delar astrofotografen Göran Strand med sig av sina bästa tips.

Annons

Förra veckan visade sig ett vackert väderfenomen över isen i Badhusparken, en så kallad 22-graders halo. Fenomenet uppstår då sol- eller månljuset bryts och reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären.

ÖP-tv var inslaget med halon och dess bisolar, det mest sedda tv-inslaget den dagen med 1 040 klippvisningar. På ÖP:s webbsida kom artikeln på tredje plats av de mest besökta, med 1 688 sidvisningar. Om man samma dag sökte #östersund på Instagram i sin telefon, fanns samma väderfenomen fotograferat i alla möjliga vinklar.

Tydligt är att ett väderfenomen som detta intresserar. Det lockar både till läsning och till att bilder läggs ut för att dela upplevelsen med andra som inte var på plats.

Men hur gör man för att ta bra bilder på ljusfenomen på himlen och vart ska man leta? ÖP träffade astrofotografen Göran Strand, som nyligen släppt sin fotobok "Jämtlandsnatt".

– Jag har märkt vid mina föreläsningar att intresset för astrofotografering har ökat de senaste åren. Dessutom har folk skaffat bättre kameror som gör det lättare att få bra bilder av natthimlen, berättar han.

Vad behöver man för utrustning?

– Stativet är viktigast. Kamera tar man den man har, det är bra om man kan ställa slutartiden manuellt. Använd gärna ett vidvinkelobjektiv, då kan du använda längre exponeringstider utan att stjärnorna hinner röra på sig för mycket. Ta även med en pannlampa, den underlättar mycket.

– När jag fotar norrsken brukar jag exponera mellan en och tio sekunder, det beror lite på hur starkt norrskenet är. Förra veckan var en väldigt aktiv period med många solstormar, så det fanns goda chanser för norrsken.  När det är klara kvällar, spana mot norr. Åk gärna en bit ut från staden så slipper du ströljuset. I torsdags åkte jag ända till Kall då jag hört att det var klart där, säger Göran Strand.

– Om jag ska fotografera stjärnor på natthimlen så blir det längre exponeringstider, cirka 30 sekunder. Tar du en bild med lång exponering ser du mer på bilden än med blotta ögat en stjärnklar kväll. Ska du fota solens upp- eller nedgång se till att hitta något i förgrunden då blir bilden oftast mer intressant. Annars är det varma kläder och dryck som gäller, samt tålamod och experimentlusta.

– Så när det är kallt och klart, håll dig ute. Då kan du få uppleva häftiga optiska fenomen på natthimlen, säger Göran.