Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fungerar det med alkolås på snöskotrar

2006 flaggade nationella skoterrådet för att de ville införa alkolås på snöskotrar som är till uthyrning. Försök gjordes kring vilka befintliga alkolås som kunde tänkas bli aktuella. Men hur är det bland uthyrare i dag?

Ollanders Vulk ställer sig positiva till alkolås på uthyrningsskotrar– men behöver hjälp med finansieringen.

– Vi gör alkoholkoller när de ska hyra skoter, men sen vet man ju inte vad de gör när de har lämnat butiken. I dagsläget varken hyr vi ut eller säljer skotrar med alkolås, vi har inte tagit ställning där än.

Patrik Pedersén jobbar på Ollanders Vulk i Strömsund och han poängterar att de så klart vill att alla skoterförare ska vara nyktra, men en kostnadsåtgärd som att installera alkolås skulle bli betungande ekonomiskt.

– För en liten uthyrningsverksamhet skulle det bli en ganska stor kostnad. För vår del skulle det krävas att staten subventionerar och att försäkringsbolagen erbjuder en billigare försäkringspremie, annars skulle det i så fall bli svårt att kunna fortsätta hyra ut.

Patrik säger också att han tror att det är en något förändrad mentalitet kring alkohol och skoterkörning i dag. Förr om åren kunde det finnas samlingsplatser där förarna träffades och tog sig ett järn, det gör de inte längre menar Patrik.

– Förr sågs det nog som mer naturligt att åka ut med skotern och ta sig en sup, i dag är nog ovanan vid att köra skoter en minst lika stor olycksrisk.

Patrik menar också att det finns ett stort värde i sunt förnuft och att informera om vad som kan inträffa om en person kör skoter på fyllan. Samt att det är viktigt att polisen är ute och visar sig.

Det kan också finnas en praktisk problematik med alkolåsen men Patrik.

– Man hamnar ju i oändlig terräng, skulle det hända något och det blir något fel på låset så att du inte får i gång skotern så kan det bli problem. Det gäller att alkolåsen klarar kylan i så fall.

Det är ingen dum idé egentligen med alkolås men det måste till fler plånböcker som finansierar i så fall, avslutar han.