Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så funkar kärlek

Pirr i magen och hjärtklappning. Kärlek känns i hela kroppen. Men varför?
Det har vi tagit reda på!

Annons

De flesta har nog gjort konstiga grejer när de varit kära. Pluggat in personens telefonnummer utantill trots att man inte vågar ringa, gått omvägar bara för att gå förbi personens hus eller gjort allt för att hamna i samma grupp på gympan.

Man längtar, drömmer och hoppas. Det kan vara svårt att koncentrera sig, för man tänker så mycket på den man är kär i.

Men det är inte bara tankarna som snurrar. När man blir kär beter sig hela kroppen underligt. Vissa saker kan man inte styra över själv. Man kan få svårt att sitta still, man skrattar åt nästan allt och det känns som om det flyger runt hundratals fjärilar i magen. Men varför? För att förstå det måste man veta att kroppen innehåller en massa kemiska ämnen.

finns något som kallas signalsubstanser. De håller kroppen i balans och påverkar vad vi känner, tänker och upplever. De skickar ut signaler till kroppen om hur den ska reagera på olika händelser. När vi blir rädda till exempel, så skickar hjärnan ut signaler om fara, vilket gör att hjärtat slår snabbare och vi får extra energi för att kunna fly från faran.

På samma sätt förändras kroppens balans när man blir kär. Då skickar hjärnan ut signaler till kroppen som gör att vi känner oss gladare och piggare. Ser man den man är kär i så slår hjärtat snabbare och man känner sig varm, lycklig pirrig. Kärleken kan göra att energin i kroppen håller sig på topp i flera veckor, ibland flera månader.

påverkas på olika sätt när de är förälskade. Vissa tappar matlusten, andra blir fnissiga eller rodnar.

Men det som är likadant för alla är att det inte går att styra vilka signaler hjärnan skickar ut. Man kan alltså inte bestämma när man ska bli kär, vem man blir kär i eller hur man ska reagera. Det är det som är så härligt. Och läskigt!

I choklad finns små doser av ett ämne som kan framkalla samma reaktion i kroppen som när man är kär.

”I love you” är de ord som sägs flest gånger på jorden varje dag.

Många människor rodnar när de är kära. Det röda beror på att blodet forsar snabbare i ansiktets blodkärl när hjärtat slår snabbare.