Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så funkar schampot

Beroende på om du har tunt, tjockt, flygigt, färgat eller blekt hår finns särskilt avsedda schampon. Men hur fungerar de och vilka är egentligen skillnaderna?

Annons

De flesta schampon är uppbyggda på ungefär samma sätt: runt 60-70 procent vatten, 20 procent rengörande ämnen och små mängder av parfym, konsistensgivande ämnen, färgämnen, konserveringsmedel och så kallade vårdande ämnen.

Om det enda syftet var att rengöra håret skulle det i princip fungera med ett vanligt diskmedel.

- Men känslan i håret skulle nog inte bli den bästa. Förutom olika rengörande ämnen är det de vårdande ingredienserna - de som stannar kvar i håret och ändrar karaktären på olika sätt - som skiljer schampona åt, säger Ulf Åkerström, forskningschef på Aco.Många schampon innehåller katjontensider som både är rengörande och vårdande. Tensiden har ett lågt ph-värde, det bidrar till att ge håret en positiv laddning, vilket i sin tur gör det mindre statiskt och flygigt, förklarar Ulf Åkerström. Till tunna hår som behöver mer volym används ämnen som gör hårstråna starkare.

- Det kan vara till exempel keratin. Dessutom finns konditioneringsmedel, till exempel polyquaternium, som ökar dess volym utan att ge för mycket fall. Om syftet däremot är att få minskad volym och ett bättre fall på håret används gärna konditionerande ämnen som ger håret mer tyngd, säger han.

I schampon som riktar sig till dem som färgar håret handlar det främst om att minska de rengörande egenskaperna som annars kan tvätta ur färgen. Detsamma gäller schampon med syfte att få ett lockigt hår att bibehålla sina lockar. Till exempel permanentade hår.

- I uppbyggnaden av hårstråna finns bryggor. Beroende på hur de ser ut kan strukturen bli lockig. När man permanentar öppnar man bryggor och binder ihop dem igen till en önskad form. För att bevara strukturen undviker man vissa rengörande ämnen som kan påverka den, säger Ulf Åkerström.

Som lekman och vanlig konsument utan ingående kunskaper om hårets och schampots kemi kan det vara svårt att veta vilken sort som passar ens hårtyp bäst. Ett sätt är att rådfråga sin frisör. Det menar Camilla Jönsson, som för andra året har utsetts till Årets frisör av branschorganisationen Frisörföretagarna.

- Jag tittar både på hårkvaliteten och hur hårbotten ser ut. Sedan väljer jag produkter utifrån de erfarenheter jag har och vilka behov kunden har.

- Man bör inte tvätta sitt hår för ofta. En del gör det varje dag och det blir som en ond cirkel då talgkörtlarna vänjs vid det och håret blir fett fortare. Bäst är om man kan hålla det till var fjärde dag, eller max varannan dag.

Lena Wreede

lena.wreede@tt.se