Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gäller försäkringarna vid översvämning

SMHI har utfärdat den allvarligaste vädervarningen – klass 3 – för Jämtland. Varningarna avser kraftiga vattenmängder från snösmältning varvat med åskväder. Här får du råd om hur din försäkring gäller för villor och fritidshus som drabbas av översvämning och strömavbrott.

Detta gäller enligt företaget Insplanet som specialiserat sig på kostnadsfri jämförelse av olika avtal och priser.

Villa- eller fritidshusförsäkringen ersätter översvämningsskador som orsakas av vatteninträngning i byggnad till följd av snösmältning, stigande sjö eller vattendrag, samt skyfall i meteorologisk mening, gränsen är då minst 50 mm nederbörd per dygn

• Försäkringen gäller om vatten strömmar från markytan direkt in i byggnaden via ventiler, fönster eller dörröppningar, eller tränger upp ur avloppsledning. 

• Hemförsäkringen kan ersätta skador som uppstår på lös egendom, till exempel på grund av storm, blixtnedslag och översvämning. Det gäller även livsmedel i kyl och frys som skadas vid strömavbrott. 

• Förhöjd självrisk gäller ofta vid naturskador som de som uppstår av översvämning, blixtnedslag och skyfall. Man kan få stå för 10 000 kronor i självrisk eller ännu mer. 

– En rejäl vattenskada från översvämning kan kosta hundratusentals kronor att reparera. Självrisken blir i de fallen hos vissa försäkringsbolag tiotusentals kronor. Pengar som husägaren får stå för själv. Vissa bolag har en övre gräns, medan den hos andra kan stiga, säger Erik Lif, informationschef på försäkringsförmedlaren Insplanet.

Det finns dock möjlighet att behålla en låg självrisk. Vissa försäkringsbolag har en allriskförsäkring för byggnaden. Har man det tillägget till villaförsäkringen kan man slippa förhöjd självrisk vid översvämning, och betalar endast grundsjälvrisken.