Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gick det för åtta år sedan

Jämtland chockstartade i Mässhallen, vann första quartern med 28–22 sedan Kirk Baker varit hundraprocentig i sitt trepoängsskytte. Men Norrköping reste sig, vände till 56–50 innan paus och krossade sedan Jämtland med 25–9 i den tredje quartern. Hemmasegern var solklar till slut.

– Det här helt enkelt fiasko om vi åker ut mot Jämtland, sa Norrköpings coach Kelly Grant.

– Jag har lärt mig att när man förlorar på det här sättet gäller det att komma igen ännu hårdare i nästa match. Man måste det, för stolthetens skull, sa Kirk Baker.

Med 2.49 kvar att spela ledde Norrköping med 77–71. Då vidtog ett längre straffdrama, där Jim Enbom, Reda Bentebra och Darnell McCullogh långsamt malde ned Fred Drains och hans Norrköping. Darnell McCullogh blev matchhjälte då han satte två säkra straffar vid ställningen 78–78.

– Tangerat rekord. Andra gången i historien som Jämtland lyckas vinna en kvartsfinalmatch, konstaterade Jämtlands guard Peter ”Pecka” Johansson.

22–22 i första quarten, men därefter var Jämtland aldrig i närheten av att hota Norrköping. 27–11 i andra och 30–16 i tredje dödade matchen tidigt. Matchens utropstecken: Dolphins bänkspelare Adnan Chuk som gick in och avlastade fixstjärnan David Bergström.

– Jag är besviken på domarna, sa Jämtlands coach Krister Blomgren men fick inget större medhåll i den matchanalysen.

En Vilda Västern-match utan motstycke. Reda Bentebra satte fem trepoängare, Lars Horst tre, Jim Enbom och Pecka Johansson varsin. Norrköping då? Jodå, tio treor även där!

Matchen tippade till Jämtlands fördel i den tredje perioden, som hemmalaget vann med 22–16.

– En av de skönaste segrar jag tagit och en av mina bästa matcher någonsin, sa Reda Bentebra som totalt bokfördes för 27 poäng.

Jämtlands bästa match på bortaplan i kvartsfinalserien, trots att Anders Marcus och Thomas Tilliander kopplade ett järngrepp på Kirk Baker. David Kruses nio raka poäng i tredje perioden kom att bli matchavgörande.

– Det känns som att jag tappat 20 kilo. Pressen har varit oerhörd, sa Norrköpings coach Kelly Grant efter avancemanget.

Dolphins slog därefter ut Sundsvall i semifinalen med 2–1 i matcher, för att sedan förlora SM-finalen mot 08 Stockholm.