Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gjorde Olle Tullustill skidskyttebyn

tullus. Vi hade stämt träff i vägkorset.
Där stod han nu bland skyltar ­visande mot Backen, Nälden och Rödön. Mitt i Tullus stod legendariske skidskytten Olle Petrusson, och sken i solen.

riktiga vårdagen och en pinande vind piskade våra kinder, och han sa:

– Äntligen har det blivit ett uppsving för skidskyttet. När jag höll på var det en udda sport som få brydde sig om.

Han har både OS- och VM-medaljer i skåpet därhemma. Och flera SM-medaljer. Totalt 37 om man ska vara nogräknad. Han var på sin tid den som först gjorde den lilla bondbyn Tullus, i Näskotts socken, mitt emellan Krokom och Nälden, känd för en större allmänhet.

Efter hans framfart i spåren med skidor och gevär kom bynamnet Tullus att bli intimt förknippat med skidskytte.

Så än i dag.

i slutet på veckan är det Tullus SG som arrangerar. SG står för skyttegille, ett namn som skvallrar om tradition och historia från långt tillbaka i tider när varje liten by med självaktning skulle ha en skytteförening.

– Föreningen bildades 1901 och det var 100-årsjubileum för några år sedan.

Och så berättade den gamle storskytten om hur gubbarna i byn brukade samlas vid skjutbanan på söndagarna för att skjuta och hur han som liten pojke nyfiket tittade på. Om hur han så fick prova skjuta och hur ett intresse föddes som sedan följt honom i livet.

– När jag gjorde lumpen började jag med skidskyttet och det gick bara bättre och bättre. Till slut fick jag vara med i en juniorlandskamp i Norge. 1966 gjorde jag flera bra uttagningslopp och kom med till VM i Garmisch. Och sedan rullade det på.

var han med om att ta VM-brons i stafett och vid OS i Grenoble 1968 lyckades han och kamraterna i det svenska laget med att göra om bravaden och ta en OS-medalj.

– På den tiden var vi svenskar säkra skyttar med litet sämre skidåkare. I stafetten sköt vi fullt.

Vad berodde det på att ni inte var lika bra skidåkare som de andra?

– Vi hade ingen tränare som de andra nationerna hade. Vi fick lita till oss själva och för egen del så tränade jag på ett spår som jag och mina bröder gjort upp själva. Det var en slinga som gick ner över skogen här och så hade vi satt upp några tavlor som vi sköt på.

1970 körde Olle VM på hemmaplan i Östersund och blev tia på distansloppet över 20 kilometer. Då stod det inte mycket ens i lokaltidningarna om tävlingarna.

– Men det känns som om både jag och sporten i sig har fått upprättelse så här i efterhand. Och det är nog Magdalena Forsbergs förtjänst att sporten är så känd.

en organisation som lämnat den gamla bondbyn och närmat sig Östersund. Det är där verksamheten inom Tullus nu är förlagd. Men helt har inte skyttet lämnat byn.

– Skjutbanan mitt i byn finns fortfarande kvar och det är en hel del skjutningar där på sommaren. Så litet fart är det trots allt fortfarande.

Och Olle själv han lägger nog aldrig av. Även om det inte blir så mycket skidåkning längre så är Olle fortfarande en styv skytt och ställer upp i de flesta tävlingar som arrangeras runt om i distriktet. På lördag ska han tävla i Tulleråsen.

– Men på fredag och söndag då är jag med och hjälper till på SM.

Du, det börjar bli litet kallt, kan du visa mig OS-medaljen?

– Javisst, kom så åker vi hem.

En stund senare står jag och håller en äkta OS-medalj från OS i Grenoble i min hand. Jag ryser.