Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gör du om du är missnöjd med julklappen

Hur ser dina rättigheter ut som konsument? ÖP reder ut vad som gäller i julhandeln.

Annons

Julhandeln innebär inköp av julklappar, pynt och mat. Många inköp ger också risk för felköp eller felaktiga varor. ÖP ringde upp Marek Andersson, jurist på Konsumentverket för att få tipsen som gör att du kan bli en smart konsument i julklappshandeln.

Som julklappsköpare ska du alltid spara kvittot. Ångerrätten gäller inte i butik utan bara i handel via nätet. Handlar man i butik så kan man kolla med handlaren om denne är villig att gå med på att man får öppet köp på varan. Gör handlaren det så ska man be att få det skriftligen tillagt på avtalet.

– Det är lite osvenskt att förhandla på det här sättet men det kan man, säger Marek Andersson.

Han tillägger att det är kunden som har makten.       

– Om handlaren i fråga inte vill gå med på öppet köp så kan du ju alltid välja att handla på en annan affär som är villig att göra det, fortsätter han.

Han tycker också att man ska tänka sig för när man köper presentkort.

– Ett presentkort är ju som en skuldsedel och när man köper ett sådant ska man kolla giltighetstiden. Det är ju som en liten skuldsedel och står ingenting angivet om giltighetstid så gäller det tio år eller till konkurs.

Skulle julaftonens klappöppning ha förbytts i tragik genom att en förpackning innehåller en defekt eller felaktig vara så har du två månader på dig att ta dig till affären i fråga från det att du upptäckt felet. Handlaren kan då bestämma om på vilket sätt han vill åtgärda detta.

– Antingen kan denne åtgärda problemet, ge dig en prissänkning eller om detta ej är aktuellt så kan man häva köpet.

A och o i all julhandel är ju att spara kvittot. Helst av allt så ska man även ta en kopia - detta eftersom kvitton ofta är av papper i varierande kvalité och de snabbt bleknar.

– Det kan även fungera med att fota av kvittot men det kan hända att handlare opponerar sig mot ett avfotograferat kvitto med motiveringen att det kan vara ett kvitto som inte tillhör dig.

– Du kan även använda ett bankutdrag för att stärka att du faktiskt genomfört ett köp, säger Marek Andersson.