Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gör du paketen extra fina

Varför inte satsa på färre men finare paket i jul? Lägg krutet på utsidan av klapparna och gör mottagarna lite extra glada. Inslagningsmästaren Annica Thorberg tipsar om hur du lyckas.

Att slå in paket har i princip blivit en egen konstform och intresset är stort. Medborgarskolan är bara en av dem som anordnar kurser i presentinslagning, men det finns också mängder av instruktionsklipp på Youtube och över 3 000 inspirationsböcker på temat hos Amazon.

Annica Thorberg är Sveriges första "gift wrap artist" och driver presentföretaget Surprisehouse. Hon har också skrivit flera böcker om ämnet, bland annat "Gör snygga julpaket".

- Jag utbildar både privatpersoner och butikspersonal i paketinslagning, stajlar för reklam och film och pratar inslagningstrender i tv. På mina kurser får man lära sig materialval, hur man måttar rätt - både för att det ska bli snyggt och för att inte så mycket papper ska gå till spillo - och hur man får snygga raka kanter på paketen, till exempel.

Annica Thorberg berättar att trenderna inom paketinslagning är långlivade, samma saker som gällde för fem år sedan gäller även i dag. Matta brons-, guld och silverfärgade papper, liksom lusekoftsmönstrade papper, håller ställningarna. Men den främsta trenden är den miljövänliga känslan.

- Vi väljer gärna naturliga motiv, matta papper snarare än högblanka och hellre garn eller hampaband än metallicsnören. Om det är tomtemotiv så är det inte de klassiska bokmärkestomtarna som gäller utan mer stilrena varianter.

Annica Thorberg säger att det bästa tipset inför julklappsinslagningen är att inte vänta för länge.

- Sitter man kvällen innan julafton med 35 klappar och bara ett sorts papper så blir det inte så roligt. Anpassa inslagningen efter personen som ska få klappen - de som uppskattar ett fint paket kan du lägga lite extra omsorg på, andra kanske det räcker med en lite enklare inslagning till.

Miljötänket blir allt viktigare inom paketinslagning - och där är återbruk en viktig del. Annica Thorberg tipsar om att det blir jättefint att slå in i tidningspapper och att man brukar kunna hitta fina band i sybehörslådan hemma. Har man en fin skokartong med lock så kan man klä in lådan för sig och locket för sig i fint papper och sedan bara knyta ett band runt. Känslan blir lyxig och kartongen går att återanvända.

- Får man själv en present med ett vackert sidenband, spara det och återanvänd när du själv ska ge bort något, säger Annica Thorberg.

Maria Soxbo/TT