Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gör kompisarna dig fet

Äter du dåligt? Byt umgänge. Middagspartnern styr över vad du vill äta. Det sociala värdet av måltider lär vi oss redan vid 6-7 år ålder och ditt matsällskap kan göra det svårt för dig att äta nyttigt

– Matens primära syfte är att umgås med andra. Vi äter absolut inte för att överleva - då hade vi kunnat leva på foderpellets, säger Richard Tellström, måltidsforskare vid Örebro universitet.

Människor är experter på att läsa av det sociala värdet i måltider. Enligt forskning är det en färdighet som vi börjar lära oss redan vid 6-7 års ålder och som gör det svårt att få människor att äta nyttigt.

– När vi gör matval tittar vi i första hand på vem vi ska äta med, sedan tittar vi på vad maten är värd i sociala termer i det sammanhang vi befinner oss och hur min egen status inför sällskapet påverkas, säger Tellström.

Enligt honom gör vi genom livet flera "matkarriärer" - från maten vi serveras i föräldrahemmet och den vi bränner vid under ungdomsåren till den vi äter på äldreboendet. Det medför skilda sociala förhållningssätt till mat.

– Kostråd gynnar i högre grad högutbildade som lever i medelklassförhållanden, för där pratar man mycket om mat och hälsa. I lågutbildade grupper pratar man inte så mycket om det och kan därför inte använda den mat som föreskrivs som hälsosam.

TT