Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gynnades hennes närmsta krets

Mamman och kompisen från ungdomspartiet. I Margaretha Lindbäcks projekt har pengarna gått till ett fåtal personer.
Och Olle Nord fick rusta upp sin stuga för projektmedel.

Margaretha Lindbäck och Therese K Zetterman arbetade tillsammans i ungdomssatsningen Lilith-projektet under tidigt 1990-tal. När det avslutades startade de tillsammans ungdomspartiet Ung profil. En annan av partiets medlemmar var Catrin Mattsson, som senare gjorde karriär inom Centerpartiet och arbetade på näringsdepartementet under Maud Olofsson.

Ung profil ställde upp i kommunvalet 1994 i Bergs kommun och fick en plats i fullmäktige. Margaretha Lindbäck blev ordinarie ledamot och Therese K Zetterman blev ersättare.

Någon politikerkarriär blev det inte för Margaretha Lindbäck efter tiden i Ung Profil. Men för Therese K Zetterman fortsatte intresset. Hon blev socialdemokrat och är nu toppnamnet i Bergs kommun i kommande val. Ett blivande kommunalråd om valet går socialdemokraternas väg.

En annan person som återkommer i projekten är Margaretha Lindbäcks mor. Hon har haft uppdraget som administratör och har bland annat haft hand om den ekonomiska biten. Det är hon som godkänner dotterns och de andras fakturor. Och i det fallet modern själv skickat in en faktura, så är det dottern som godkänt den.

I projekten är det ofta samma företag som får uppdragen att exempelvis designa utskick, ta bilder till broschyrer och liknande. Länsstyrelsen menar att det i slutändan blivit en liten krets företagare som involverats och gynnats av projektet.

Det förekommer dock att det i enskilda projekt lyfts in olika individer. När det gäller Bergs tidigare starke man, Olle Nord, centerpartist och senare i Bergspartiet, har han också kopplingar till projekten. En av hans söner har fått göra arbetslivsutbildning på Åtigårn och en dotter har också varit med i ett projekt. Under 2004 blev en stuga på Olle Nords och sonens gård i Skucku föremål för upprustning i ett av Margaretha Lindbäcks projekt. Det satsades 55 000 kronor på den och en annan stuga i byn Skucku. Det var Therese K Zettermans make som fick uppdraget att genomföra restaureringarna.