Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så håller du skorna snygga hela sommaren

/
  • Ta handom alla dina skor.
  • Selina Olsson, 25 år, Torvalla:– Det är skor som är lite slitna. Jag var på en sandstrand med dem i fjol. På sommaren är de mina favoritskor. Sedan har jag svarta pumps som jag köpte i Skottland. De passar till olika kläder.
  • Li Hansson, 41 år, Odensala:– Det är ett bar ballerinaskor som är lite sportiga. De är jättesköna. I dag är det mina favoritskor, annars har jag inga speciella favoriter. Det är lite säsongsbetonat, i alla fall här uppe.
  • Hanna Bengtsson, 4 år, Östersund:– Jag har gympadojor. De är nya, jag gillar dem. De är sköna och snygga. De är ganska varma. Det här är mina favoritskor. Och så har jag Foppatofflor som är mina favoritskor också.
  • Sanna Haapala, 19 år, Dvärsätt:– Jag vet inte riktigt vad de heter. Men de är snygga och riktigt sköna. Jag köpte dem i torsdags. De är mina favoritskor nu och jag har dem ganska ofta.

Det är när skorna är nya som den första skovårdsattacken ska sättas in. Impregnera mot smuts och väta innan du drar ut i sommarnatten – även klacken, sulan och sulkanten.

Annons

 

Gå in skorna! Skavsår är ingen hit, så promenera gärna runt i skorna under kortare stunder i förväg så att du slipper lida när festögonblicket är inne.

Om skorna blivit smutsiga; skor av syntet eller textil kan rengöras med tvättmedelslösning och mjuk trasa. Har smutsen torkat in kan den oftast borstas av. Skinnskor kan torkas av med mjuk trasa och mockaskor kan borstas med mockaborste.

Gå inte med mockaskor på midsommarängen då grönska i stort sett är omöjligt att få bort från mocka. Textilskor är det lättare med, ta bara lite tvål- eller tvättmedelslösning och skrubba tyget med nagelborste och skölj sedan försiktigt med en fuktad svamp eller trasa.

Klacka om! I synnerhet små smala stilettklackar utsätts för mycket slitage. En uppluckrad stilettklack gör ingen glad, så håll ett öga på klackarna när du vandrar i väg i sommarnatten.

Skrapmärken kan repareras med läderfärg eller shoe polish i matchande färg. Till mockaskor används mockaborste, slipkloss eller rengöringsduk. (TT Spektra)

Vill du ha lite extra inspiration inför ditt skobotaniserande, ge dig ut på nätet och se vad de riktiga sko-entusiasterna har att förtälja. Här är tips på några roliga bloggar:

Mer läsning

Annons