Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så hanterar klubbarna nya lagen

Inom Ope IF har man ännu inte tagit beslut om hur man ska hantera möjligheten som nu finns att begära ut utdrag ur brottsregistret av idrottsledare.

– Det är inte helt lätt rent praktiskt. Vi har ju ungefär 150 ledare i föreningen, säger Per Svens, sportchef.

Sedan i december finns det möjlighet för idrottsföreningarna att kräva ett begränsat utdrag ur belastningsregistret när de knyter till sig nya frivilliga eller tränare. Genom det kan de se om personen är dömd för sexuella brott eller våldsbrott.

I Ope IF har man inte beslutat om hur man ska hantera den möjligheten. I föreningen är det många ideella ledare som kommer och går. Många föräldrar bor också med barnen på cuper som lagen åker iväg på.

– Ska vi ta utdrag på alla föräldrar då också? funderar Per Svens, sportchef i Ope IF, och fortsätter:

– Det har kommit upp förslag om att det kanske ska ske på frivillig basis, att de som vill får lämna in. Men vi har inte tagit något beslut än om hur vi ska göra.

Inom hockeyföreningen Östersunds IK känner man till lagändringen, men har inte heller där tillämpat den.

– De ledare vi har är föräldrar till barn i den grupp de tränar. Än så länge har vi inte sett behovet, men vi har fört en dialog om det i styrelsen, säger Micael Lundmark, ordförande i Östersunds IK.