Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här fungerar det med försörjningsstöd

Socialförvaltningen kan bistå med ett visst stöd för den som inte kan klara sig själv. Men allt hänger på ett flertal premisser och variabler.

Annons

Enligt socialförvaltningen är försörjningsstödet en typ av sista utväg.

Med det menas att du är skyldig till att använda dig av de tillgångar du har, sparpengar eller andra ekonomiska tillgångar, innan du kan få försörjningsstöd.

Marika Sahlin, är chef för området för försörjning på socialförvaltningen.

Hon säger att under 2013 var det 1451 hushåll i Östersunds kommun som var beroende av försörjningsstöd. Hon säger vidare att det var färre unga vuxna som behövde stöd, något som kommer sig av en satsning på ungdomsanställningar.

Kommer människor ur sitt behov av försörjningsstöd?

– Ja, de flesta som är beroende av försörjningsstöd är det under en begränsad tid och kommer till egen försörjning så småningom.

Socialförvaltningen samarbetar med bland annat försäkringskassan och arbetsförmedlingen i arbetet med att hjälpa den enskilde till en egen försörjning.

Försörjningsstödet baserar sig på en riksnorm som inkluderar kostnader för livsmedel, kläder och skor, lek och fritid och hygien. Riksnormen bestäms år för år. 2013 var riksnormen på 3880 kronor. För att vara berättigad till försörjningsstöd ska du också ha sökt övriga typerna av ekonomiska bidrag som du kan ha rätt till.

När man sedan räknar ut den summa som du kan få i stöd, slår man ihop riksnormen med bland annat hyra, hushållsel, arbetsresor och eventuell a-kassa för att få fram vad hushållet behöver totalt för att kunna gå runt. Skulder eller banklån får inte räknas in i den ekvationen.

Sedan räknas inkomsterna ut och hur mycket ytterligare du behöver, för att täcka upp för dina utgifter.

Beslutet att fortsätta få försörjningsstöd eller inte omprövas varje månad. Det är alltså inte tänkt att stödet ska fungera som en långsiktig inkomst, utan som ett sista skyddsnät när du inte själv lyckats ta dig upp på fötter.

Källa: Socialförvaltningen, Östersunds kommun.