Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här gör du ruskiga sötsaker

Duka upp med riktiga ruskigheter till halloween. Anna Persson i Njurunda vet hur man kan göra och delar med sig av sina ruggigaste tips till halloweenfirandet.

Annons

Med ett barn som fyller år den 11 november har flera års födelsedagsfirande fått en skrämmande prägel.
– Det är roligt med att ordna kalas med halloween-tema, för man kan sväva ut lite. Och det går att göra rätt mycket, om man bara har fantasi, säger Anna Persson i Njurunda till ST.nu.

Att baka tillhör hennes stora intressen, och hon förspiller inte ett ögonblick. När familjens fem medlemmar fyller år drar hon sig inte för att bjuda på ett överdådigt kalasbord. Men hon är väl medveten om att det egentligen räcker med långt mindre när det handlar om barnkalas.

– Barn brukar vara mer förtjusta i glass än i tårta, så en glassbomb brukar fungera bra, säger hon.

När vi träffade Anna förra året hade dottern Saga önskat sig ett riktigt spökigt, läskigt kalas. Så spöken på pinne, otäckt dekorerade vaniljkakor och en pumpafärgad tårta var ett måste.

Maskerad och spindelnät i hörnen ska också ingå, och häxhattar.

Och mamma Anna ställer så gärna upp och bakar. Hon har en bakblogg fylld med fina, inspirerande och häpnadsväckande bak från det senaste åren. Men sedan en tid är Anna student igen, och läser till byggproduktionsledare i Kramfors. Då är det bloggen och bakningen som fått stå tillbaka lite.

– Men jag försöker göra ett inlägg i veckan, säger Anna.

Hennes tårtor, kakor och bröd lockar många bloggläsare, och hon tar sig gärna tid i köket. Ofta tillsammans med barnen.

– Det är viktigt att de får vara med, säger Anna.

På matbordet ligger en svart pappersduk. För att få till en ruskig känsla ligger det gulnade höstlöv och drivved på det ruggiga kakbordet.

Bullarna är sällsynt ospökiga, men som kompensation har apelsinerna dekorerats med ett pumpaliknande utseende. Sockerdrickan har färgats giftgrön och spindlarna hänger i klasar från ljusstakarna. Några små grenar utan löv har prytts med konstgjord spindelväv och fladdermöss utklippta ur svart kartong.

Små spöken tittar med små, stirrande ögon och släta kakor har dekorerats med kristyr i svart och vitt.

– Det är vaniljkakor. De är som pepparkakor, men med vaniljsmak i stället, förklarar Anna.

Kristyren blandar hon av florsocker och vatten innan färgen blandas i.

– Men det går åt väldigt mycket svart kulör för att få till den svarta färgen, berättar hon.

Spökenas vita lakan är gjorda av köpt sugarpaste och under döljer sig en klubba.

– Det brukar vara väldigt uppskattat av barnen, säger Anna och skrattar.

Några muffins har med hjälp av orange och vit frosting förvandlats till cupcakes med varsin liten pumpa på toppen och tårtan har dekorerats med samma frosting och likadana pumpor.

Ett gäng muffins med små spöken har landat på en bit drivved. Att välja det väderbitna träet är mycket medvetet för att få till en kusligare stämning.

– Om man bara lägger upp på vanligt porslin blir det lite för trist och kalt, säger Anna.

Och helhetsintrycket är viktigt om barn och vuxna ska bli riktigt skrämda.

De amerikanska tårtorna är visserligen fina, men ofta mer kompakta än våra svenska tårtor. Som fyllning i den orangea tårtan använder Anna samma apelsinsmakande frosting som ovanpå.

– I USA har de tyngre tårtor och ingen grädde som vi har. Svenska tårtor är ofta lättare än de amerikanska.

Trots alla vackra sötsaker och söta hemskheter är Anna själv mest förtjust i bullarna.

– De är lätta att göra men tar lång tid, så man måste vara säker på att man är hemma en hel dag.

Artikeln kommer från ST.nu

Ingrid Jernberg
060–197163
ingrid.jernberg@st.nu