Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här kan det inte fortsätta i landstinget

Jag är intresserad av politik. Av den anledningen hade jag anslagit tid för att som åhörare bevittna delar av mötet med landstingsfullmäktige 22–23 oktober. Åhörarplatserna gapade, till min förvåning, mer eller mindre tomma i två dagar. Häpnadsväckande!

Inte heller någon representant från våra åtta kommuner såg jag till, förutom någon som förutom sin fullmäktigeplats i landstinget även var kommunpolitiker.

Det kunde inte råda något som helst tvivel om att den kommande regionfrågan skulle komma på tal. Det handlar ändå om kommunernas framtida existens.

Harriet Jorderud (S) konstaterade att vi (fullmäktige?) har stora ekonomiska bekymmer, och meddelade att verksamheten efter 8 månader går med 140 miljoner i underskott! Inte nog med det, underskottet kommer att öka under resten av året.

Kunde fullmäktige godkänna detta? Tystnad. Delårsbokslutet klubbades igenom och vi fåtaliga åhörare satt med hakan hängande. Inte ett ord om hur en ekonomisk katastrof ska förhindras på sikt. Inte ett ord om hur de skenande kostnadsposterna ska tas bort.

Ekonomichef Karin Jonson fick överta ordet och meddelade att underskottet var korrekt angivet, och att prognosen dessutom pekade på ett årsunderskott på minus 200 miljoner! Inga kommentarer eller besked om vem som ska stå för fiolerna. Skattebetalarna, eller?

Raskt redovisade hon i stället en uppföljning av landstingets 40 framgångsfaktorer vilka man jobbat väldigt intensivt med. Efter detta redovisades 20 obegripliga punkter med fritt uppsatta målsättningar som tydligen ansågs uppfyllda till ungefär hälften.

Slutligen konstaterade hon att minusresultatet delvis berodde på att vi hade för dyra patienter. Vi fick veta att 26 patienter hittills kostat 53 miljoner. Vad sägs om det? Här frestade hon anständigt uttalande till bristningsgränsen!

Robert Uitto (S) meddelade att han tagit sig an regionfrågan och nu är klar med både en nationell och en regional plan. Han har med andra ord stakat ut reviret om kommande regionbildning och initierat en styrgrupp med en undergrupp där kommuner har möjlighet att komma in med frågor som rör regionbildningen. Vem gav Robert Uitto uppdraget?

Revisorerna konstaterade redan nu att det ekonomiska resultatet i flera delar inte uppfyller målen. Regionförbundets siffror saknas (cirka 200 miljoner?), hur det nu kan vara möjligt.

Administrationen har ökat på ett otillfredsställande sätt med 160 personer på fyra år!

Föredragande aviserade att revisionen vid årets slut kommer att bli tuff för de ansvariga.

Christer Siwertsson (M) och Susanne Wallner (M) kämpade tappert tillsammans med Alliansen med vettiga förslag om besparingar och saneringsförslag. Alla borgerliga förslag röstades konsekvent ner med hjälp av Miljöpartiet.

Så här kan det inte fortsätta. Seriösa förslag som konsekvent ratas blir destruktiv politik.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel