Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så hittar du energitjuvarna – lista rum för rum

Var gömmer sig energibovarna hemma?
Följ med på tjuvjakt i miljöns tecken hos familjen Bonnevier i Gävle. På kuppen avlivas en och annan gammal myt.

Vardagsrum och sovrum:

Lampor blir starten på jakten efter energitjuvar. Familjen kan spara el genom att, i takt med att de går sönder, byta ut halogenlamporna mot ledlampor på många ställen konstaterar snabbt Samuel Costa Nordvall, kommunens energipedagog, och Ola Norrman Eriksson, docent i miljöteknik på högskolan.

Ledlampor är bäst ur energisynpunkt, därefter lågenergilampor, halogenlampor och sist vanliga glödlampor som är på väg att fasas ut.

Även om ledlampan är dyr håller den länge, drar lite energi och lönar sig i längden. Under dess livstid tjänar man in flera hundra kronor säger Samuel Costa Nordvall.

Åttaårige Benjamin Bonnevier får tummen upp av honom för att han alltid släcker när han går ut ur ett rum.

– Så fort du är borta mer än en minut från ett rum så släck, säger Samuel Costa Nordvall.

Att det tar mer energi att tända och släcka en liten stund än att låta det vara tänt kommer från hur lysrör funkade för flera decennier sedan.

Läs mer: Familjen som vill ge miljön chans

Läs mer: Mindre kött och matsvinn gör miljön gott

– Nu går vi in i husets miljöbov, säger David Bonnevier och menar extrarummet med tre ytterväggar som tidigare ägare byggt till.

Samuel Costa Nordvall tipsar om att flytta ut soffan en bit från elementen. Minst tre decimeter från element eller andra värmekällor ska möbler stå för att värmen ska kunna strömma fritt ut i rummet. Gävles fjärrvärme kommer till största delen från BillerudKorsnäs restvärme och är ett miljövänligt uppvärmningsalternativ. Att se till att dörrar och fönster är täta är ändå alltid bra.

Dosan i tv-bänken som med ett tryck stänger av alla inkopplade enheter, samma funktion som ett grenuttag med strömbrytare, får tummen upp. Man kan sätta en timer på den också tipsar Ola Norrman Eriksson.

Stäng av routern när de inte använder det trådlösa nätverket råder Samuel Costa Nordvall.

– Den drar som en liten lågenergilampa i timmen.

Det finns också miljömärkning för el som man kan välja.

Jakob Bonnevier, 10, är nyfiken på hur man använder telefonen smartast. Det är bättre att ta telefonen än större datorer. Sätter man telefonen på flygplansläge laddar den snabbare. Du behöver inte vänta till batteriet är urladdat, det gällde för tidigare generationers mobilbatterier. Och sist men inte minst: dra ur laddaren när batteriet är laddat. Att låta den sitta i ständigt, till exempel under natten, när batteriet är färdigladdat, innebär en stor brandrisk. Att laddare börjar brinna är vanligt säger Samuel Costa Nordvall.

– När jag är ute i klasser är det alltid minst en som varit med om det eller som känner någon som har varit det.

Läs mer: Så handlar du kläder och elektronik med tanke på miljön

Badrum:

Rätt använd är golvvärme bra då den minskar behovet av annan uppvärmning.

Håll koll på att handdukshängarvärmen kommer från varmvattnet och inte el tipsar Samuel Costa Nordvall.

Vattenförbrukningen i dusch och handfat spelar roll. Om vatten spolas bort i onödan belastas reningsverket mer än nödvändigt. Handduschmunstycket är oftast mer snålspolande än takduschmunstycket.

Köket:

Ursa Bonnevier undrar om det lönar sig att diska ur förpackningar för att återvinna dem. Det gör det, återvinningen lönar sig ändå. Rent allmänt är det energismartare att diska i maskin än för hand.

I kök står maskinerna ofta tätt. Välj modeller på spis och mikro med manuella vred när du köper nytt, som går att stänga av helt säger Ola Norrman Eriksson. Fler än tre portioner är energisnålare att värma på spisen än i mikron. Se till att inte använda en för stor platta, en centimeter för stor platta i förhållande till kastrullen innebär tjugo procents energiförlust.

Bonneviers har väl kallt i kylen tycker Samuel och Ola och föreslår någon grad varmare. Men en kall kyl gör att maten håller längre säger David Bonnevier.

En gång om året ska man städa bakom kyl och frys för att minska energiförbrukning och brandrisk, något som familjen Bonnevier inte är ensamma om att inte göra.

Tvättstugan:

Tvättmaskin och torktumlare är nya och bra miljöval.

Ursa Bonnevier berättar att de lufttorkar allt utom handdukar för det mesta och Samuel Costa Nordvall noterar att det är bra. Torktumlare hör till de mest energikrävande apparaterna hemma.

Se till att tvättmaskinen är full och fundera på om man inte kan vädra plaggen ibland föreslår Samuel Costa Nordvall.

David Bonnevier får godkänt för hur han använder bastun, med lägre effekt och utnyttjande av eftervärmen.

Sedan är det dags att gå upp till vardagsrummet där Samuel Costa Nordvall visar hur familjen kan följa sin energiförbrukning dag för dag på nätet. Här syns hur den gått upp när de varit föräldralediga med Max på dagarna och när familjen var magsjuk häromveckan. Då gick tvättmaskinen extra.

– Och jag låg och kollade på tv hela tiden, säger Jakob Bonnevier.

Testa dig själv:

Så påverkar du klimatet (Länk till Svenska miljöinstitutets Klimatkonto.)

Så kan jag spara energi (Länk till Energimyndighetens energikalkyl.)

-------------------

Fler nyheter:

Elina var först ut på nya året i Jämtlands län

Första obemannade lanthandeln – en lösning för glesbygden?

Astrid Woxberg i Hälsingland har fött tre tvillingpar: ”Jag begriper inte hur det är möjligt”

Efter mammans lapp – autistiske Johan får gå på Brynäsmatch