Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så jobbar handlaren mot en Svanenmärkning

– Nio av tio kunder tycker att det är jättebra att vi har satt dörrar till kylarna. En del säger också att de tycker att det var konstigt förr att vi släppte ut all kyla, säger Magnus Bardosen, köpman på ICA Odenhallen.

I tretton år drev Magnus Bardosen ICA Blå Center. Under hans tid där drogs det ner ordentligt på energianvändningen och butiken blev Svanenmärkt. Han tog över ICA Odenhallen i maj 2013.

För inte så länge sedan sattes det dörrar till mejerivarorna. Inte långt före det gjordes detsamma till frukt och grönt. Det är den ena av två stora skillnader som sparar mest energi i butiken.

– Inomhusklimatet har dessutom blivit bättre. Det är inte lika kallt längre kring frukt- och mejeri-kylarna, säger Magnus Bardosen.

Ventilationen är den andra faktorn som drar mycket energi. Människor avger värme och koldioxid, och på en vecka kan det i snitt komma in 12500 kunder i butiken. Luftcirkulationen i butiker behöver därför fungera bra. Ventilationen har justerats och nyligen byttes det även lampor; Spot- till LED-lampor.

På ICA Blåcenter finns ett ventilationssystem, en koldioxidgivare, som hela tiden styrs av hur många människor som är i lokalen. Inom ett år finns det förhoppningsvis på Odenhallen också.

– Den fungerar jättebra där. Klimatet i butiken blev mycket bättre; luften var inte lika torr.

Det var Magnus Bardosens initiativ att utveckla ICA Odenhallen för att dra ner på energiförbrukningen.

– Det var rätt i tiden att se över butikens energianvändning. Dels en kostnadsbesparing på sikt, och dels för att ta det sociala ansvaret.

Vi lånar jorden av våra barn.

Under tiden på hans förra butik fick han och 7 andra butiker i hela länet ett utskick från Region Jämtland. De fick bidrag från energimyndigheten efter att en energirådgivare gjort en energikartläggning.

– Livsmedelsbutiker är ju stora energiförbrukare. Därför satsas det på oss.

De har också byggt om butiken ICA Odenhallen för att anpassa storleken till utbudet. Delen vid pizzerian ska hyras ut. Skärmarna inne i butiken är inte LED-skärmar än, däremot styrda på tid. Charken kommer göras om senare när budgeten tillåter. Allt som allt hoppas butiken kunna spara 600 000 kwh på ett år, vilket ungefär motsvarar samma siffra i pengasumma.

Till gemene man vill Magnus Bardosen tipsa om belysningen. Att byta ut sina gamla glödlampor till LED-lampor.

– Det är ljuskällor som håller längre och är mer energieffektiva.

Nu jobbar han för att även denna butik en dag ska bli Svanenmärkt.