Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan bäruppköpare få arbetsgivaransvar

Andra länder i Europa har inte en allemansrätt när det gäller bärplockning.

För att komma förbi arbetsgivaransvar och skattekrav vänder sig många bäruppköpare enbart till så kallade fria bärplockare. Dessa får sälja bär för 12 000 kronor till en bäruppköpare skattefritt. 

Fria bärplockare som kan komma hit från Rumänien och Bulgarien och i sin tur utnyttjas av sina landsmän i form mellanhänder. Mellanhänder som tar bra betalt av sina landsmän för att leverera bären till närmaste bäruppköpare.

Om allemansrätten inte skulle gälla utländska medborgare utan enbart företag som i sin tur utnyttjar utländska bärplockare, skulle dessa mellanhänder i sin tur kunna tvingas till ett arbetsgivaransvar.

Ett arbetsgivaransvar för att över huvud taget få tillgång till allemansrätten. Ett licensförfarande kunde tillämpas där de licensierade företagen förbinder sig att ge de anställda plockarna rimliga löner och i övrigt rimliga villkor.

Björn Wahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel