Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan det gå för C i valet

Centern var länge det största partiet bland de borgerliga i länet, man hade exempelvis oppositionsrådsposten i landstinget.

Men valet 2010 blev en katastrof för C. Det var inte bara i landstinget man tappade utan även i alla kommuner. Moderaterna etablerade sig som länets näst största parti med 22 procent medan Centern bara fick 12,8. Det var ett paradigmskifte. De blåa blev tvåa.

Förvånansvärt lite har hänt i Centern sedan smällen 2010. Per Åsling glider fram och blir sällan besvärad av kniviga frågor. Och ingen har med framgång krävt att de som ledde styrkorna mot ett braknederlag 2010 ska bytas ut.

Familje- och släktbanden är mycket starka i Centern. Och partiorganet i länet är lika lojal mot ledningen som Pravda var mot Brezjnev.

Min prognos är att C kommer att göra ett klart bättre val i Östersund om Bosse Svensson blir vald till ledare. Han kommer att utmana S med en klassisk borgerlig politik och kan säkert dra röster från andra partier till höger.

Det blir ett slut på den kvalmiga samförståndspolitik som förs av Andersson-Zetterström. Den här polariseringen innebär också att utrymmet minskar för extrempartier, exempelvis Sverigedemokraterna.

I landstinget kan det bli helt annorlunda. Marianne Larm-Svensson (Bosse Svenssons fru) lär knappast bli aktuell som kandidat till oppositionsrådsposten. Oppositionsrådet Christer Siwertsson från Moderaterna sitter säkert.

Dessutom kan man förvänta sig att många som lutar åt Sverigedemokraterna väljer att ge sitt stöd till missnöjespolitikern Siwertsson. Hans kritik mot Socialdemokraterna är stämd i samma tonart som SD:s och ligger på samma intellektuella nivå.

Vänta och C

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel