Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan situationen för djuren förbättras

Jämtlands läns landsting kan bidra till att även förbättra levnadsvillkoren för djuren. Det framhåller två Centerpolitiker i ett förslag.

Förbättringen kan ske genom att landstinget inför djurskyddskrav vid upphandling av animaliska produkter. Det föreslår Bogna Wojtkiewicz Adolfsson (C) och Marianne Larm Svensson (C) i en motion till landstingsfullmäktige.

De två C-politikerna konstaterar att det i dag saknas krav på att kött och mejeriprodukter som serveras i landstinget omfattas av bra djurskyddsstandard. I motionen skriver de att svenskt kött och andra animaliska produkter omfattas av denna standard samtidigt som det bidrar till ekologisk mångfald och lägre koldioxidutsläpp än utländska animaliska livsmedel.

"Det är inte tillåtet att skriva att köttet ska vara svenskt i en upphandling. Däremot kan det ställas krav på djurskyddet", skriver Wojtkiewicz Adolfsson och Larm Svensson i sitt förslag.

De hänvisar också till miljöstyrningsrådets rekommendationer.