Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan vi bygga fler bostäder

Bristen på små hyresrätter är stor och drabbar främst ungdomar. I mer än hälften av landets kommuner saknas ettor och tvåor, så även i Östersund.

Ungdomars utsatta situation på bostadsmarknaden handlar om möjligheter att efterfråga en bostad med rimlig hyra, i förhållande till inkomst, men också om utbudet av bostäder.

Gruppen unga är blandad, men har som grupp sämre ekonomiska förutsättningar än många andra i den hårda konkurrensen om de små lägenheterna.

Ett ökat bostadsbyggande behövs också för att nå Socialdemokraternas mål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Bostadsbristen riskerar framtidens tillväxt, hindrar företag från att expandera och minskar rörligheten.

Vi kan se att i socialdemokratiskt styrda kommuner, som Östersund, så har kommunerna ändå gjort mycket för att få igång bostadsbyggandet. Enligt DN/SCBs sammanställning är Östersund bäst i Sverige på att bygga bostäder i förhållande till befolkningsökningen.

Men staten både kan och ska lägga sig i bostadsbyggandet. Vi har bland annat följande konkreta förslag:

Inför en byggbonus. Staten måste ta sitt ansvar för byggande av studentbostäder och små hyreslägenheter. Vi föreslår en byggbonus på 1 miljard kr år 2014.

Bosparande för unga. Ett avdragsgillt bosparande underlättar för unga med sin första bostad.

Samla alla aktörer i en nationell byggpakt. Samla alla aktörer för att de ska ge förslag på hur det ska kunna byggas mer.

En effektiv och modern plan- och bygglag. Den nya plan- och bygglag från 2011 har brister. Den behöver förenklas och förtydligas och byråkratin behöver minska.

På kommunal nivå finns andra åtgärder för att få igång bostadsbyggandet. För att öka byggandet i Östersunds kommun vill vi socialdemokrater följa Sveriges kommuner och landstings råd:

Aktiv markpolitik. En markanvisningspolicy för bostadsbyggande. Tydliga principer för markprissättning. Sälj små områden så att fler små aktörer (ofta lokala) kommer in på marknaden.

Bygglots. Företagslotsen kallar ihop alla olika tjänstemän som en (blivande) entreprenör behöver träffa för sitt ärende. Så ska kommunen också jobba med dem som vill köpa mark, göra detaljplaner och bygga bostäder.

Bostadsförsörjningsprogram. Hur allmännyttiga Östersundshem, men också var privata aktörer ska agera framöver. Hur kommunen som markägare ska agera.

Snabb och rättssäker detaljplaneprocess. Personalens goda kompetens är en grundsten.

Samtidigt som alla kan se problemen på bostadsmarknaden har den moderatledda regeringen inte tagit sitt ansvar. Utredningarna har varit många – men besluten få.

Sverige har inte råd att låta problemen bestå. Våra förslag innebär att det kan produceras fler bostäder. Så bygger vi Sverige starkt inför framtiden.

Veronica Palm (S)

bostadspolitisk talesperson

Gunnar Sandberg (S)

riksdagsledamot (S)

Mona Modin Tjulin (S)

ordförande miljö- och samhällsnämnden Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel