Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kartlägger chefen dig på arbetsplatsen

Datorer, övervakningskameror, passerkort med mera. Med dagens teknik har din chef alla möjligheter att kontrollera dina vanor på jobbet – och tro inte att lagen skyddar din integritet. - Lagen har inte hängt med i utvecklingen, säger Kurt Junesjö som är expert i arbetsrätt.

När du kommer till jobbet drar du passerkortet och tidpunkten blir registrerad digitalt. I korridoren på väg till ditt kontor blir du filmad av företagets övervakningskameror. Väl framme slår du på datorn och börjar med att läsa mejlen – även ett och annat privat mejl har ramlat ner i inkorgen. På rasten loggar du in på ett socialt nätverk, exempelvis Facebook, för att se vad vännerna har för sig. Du kollar även din privata e-post. Och så fortsätter dagen.
Efter arbetsdagen skulle din chef kunna kartlägga en stor del av ditt liv.

När det gäller integritetsskydd på arbetsplatsen har lagen helt enkelt inte hängt med menar Kurt Junesjö, som är expert på arbetsrätt och bland annat har jobbat som jurist på fackförbundens juridiska byrå i 25 år.
- För trettio år sedan kunde man inte tänka sig att arbetsgivare skulle börja registrera toalettbesök, säger han.
- Om en arbetsgivare sprättar ett brev med ditt namn på begås ett lagbrott, men datorerna är arbetsgivarens egendom och de bestämmer hur de ska användas. E-post tar du emot på arbetsgivarens utrustning och där har du inget skydd för brevhemligheter.

I princip är arbetsgivaren skyldig att informera hur de anställda kontrolleras, men så är inte alltid fallet menar Junesjö. Dessutom är det inte rättsligt prövat var gränsen går när arbetsgivaren kränker den anställdes integritet med dagens teknik.
- Det här är ett försummat kapitel. Varken personuppgiftslagen eller brottsbalken har hängt med i utvecklingen. I dag ger förmodligen Europakonventionen om mänskliga rättigheter det bästa lagskyddet mot integritetskränkning på arbetsplatsen. Men i Sverige är det inte rättsligt prövat, säger Junesjö.

Kalle Lindgren, nyhetsbyrån NA Media