Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kör du säkert i sportlovstider - Motormännen: ”Trafiken i Jämtland kan tiodubblas”

Under sportlovsveckorna ökar trafiken till och från de svenska fjällen. Runt lördagar och söndagar, som oftast är stugbytardagar, kan trafiken bitvis bli mycket intensiv. Statistik från Motormännen visar att antalet olyckor ofta ökar med cirka 15 procent jämfört med en vanlig vecka.

Det finns många viktiga saker att tänka på om du ska ut och köra bil under sportlovet. Såhär säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen i ett pressmeddelande:

– Tänk på att alltid använda bilbältet, var utvilad och ha gott om tid när du ger dig ut i sportlovstrafiken. Välj mötesseparerade vägar där det går, håll hastighetsgränserna och avstånd till andra bilar och låt bli onödiga omkörningar. Välj bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägar. Kontrollera att alla lampor fungerar, se över torkarbladen och fyll på spolarvätska, säger han.

Statistik från Motormännen visar att antalet olyckor under sportlovsveckan ökar med cirka 15 procent. Olyckorna ökar inte bara för att det är tätare trafik, utan det har också att göra med att många av resorna görs på vägar med bristande standard, och många farliga och onödiga omkörningar i den intensiva och ibland långsamma trafiken.

– Många av olyckorna sker på de större och vältrafikerade vägarna. Det kan ge upphov till långa köer och förseningar, men sällan riktigt svåra personskador. Olyckorna med allvarligast följder sker oftast på det mindre vägnätet. På icke mötesseparerade vägar med 70-90 km per timme i hastighetsbegränsning sker flest olyckor med allvarligt skadade eller omkomna, säger Carl Zeidlitz i pressmeddelandet.

Tänk också på att under sportlovsveckorna ökar trafiken till fjällen kraftigt. Längs E 14 mot Åre ökar trafiken framförallt under stugbytardagarna vid veckosluten och trafiken i Jämtland kan då tiodubblas mot det normala.

Motormännens tips för en säker sportlovsresa:

Acceptera att resan kan ta tid och att trafiken kan vara intensiv.

Undvik onödiga omkörningar.

Var utvilad och ta paus ofta.

Ta med bogserlina, snöskyffel och startkablar.

Håll hastighetsgränserna och ordentligt avstånd till andra fordon.

Källa: Motormännen.