Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så krogtätt är det i din kommun – Åre fortsätter toppa länslistan

För några år sedan var Åre den krogtätaste kommunen i hela Sverige med bred marginal. Men de senaste åren har Åre ramlat ner på en tredje plats.

Antalet krogar med serveringstillstånd i Sverige har ökat med ungefär 23 procent på tio år, visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten. Den krogtätaste kommunen är Malung-Sälen.

Läs också: Många i länet dricker för mycket: "Det är ett folkhälsoproblem"

– Svenskarnas restaurangbeteende har förändrats. Man går nu ut vilken dag som helst i veckan, tidigare var det oftast en helgaktivitet. Man vill äta gott och ha alkohol till, säger Carina Cutlip, enhetschef på tillståndsenheten i Stockholm till Nyhetsbyrån Siren.

I länet är det fortfarande Åre som är den krogtätaste kommunen, följt av Härjedalen som ligger tvåa. Sedan är det ett ordentligt hopp ner till tredjeplatsen som är Berg.

Alla kommuner i Jämtlands län är krogtätare än rikssnittet.

Antalet krogar med stadigvarande serveringstillstånd i Sverige fortsätter att öka och uppe i 15.299 stycken 2017. Krogtätheten har under åren 207-2017 ökat från 16,3 till 18,4 per 10.000 invånare som fyllt 15 år. En del av ökningen kan förklaras av den nya alkohollagen från januari 2011, menar Carina Cutlip.

– Den gjorde det på vissa sätt enklare att bli beviljad serveringstillstånd då det inte ställdes lika högra krav på utrustning och matutbud som tidigare, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Läs också: Han vill ta med sig hunden på krogen

Åre, som för tio år sedan hade en krogtäthet som ingen annan kommun ens var i närheten av, fortsätter att backa och är nu trea på listan.

– En förklaring kan vara att det på senare år har blivit större fokus på friluftslivet snarare än kroglivet, säger Ulf Nilsson alkoholhandläggare på Åre kommun till Nyhetsbyrån Siren.

Gunnar Jakobsson

gunnar.jakobsson@siren.se