Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så lagar du din egen pulled pork

Alla pratar om pulled pork. Men vad är det egentligen - och hur gör man?

Testa trenden med långsamlagat fläskkött.

Annons

Jag var nyss på ett seminarium i Chicago om mattrender. Där diskuterades bland annat hur man definierar en trend. Vissa hävdar att det räcker med att hitta tre personer som gillar något för att det ska platsa.

Och kalla det vad du vill - men ingen som har det minsta intresse för mat lär väl ha undgått att höra talas om pulled pork vid det här laget.

I min insnöade värld har det för länge sedan passerat trendigt, nu snackar vi snarare folkligt på bred front.

När jag gick fram till köttdisken i den lilla affären på landet och frågade efter en större bit fläskkarré än de som fanns färdigstyckade möttes jag genast av frågan: "Ska du göra pulled pork, eller?"

Och sedan blev vi stående och gaggade hit och dit om den bästa metoden och om den färdigköpta ens var värd att testa (svar: nej). Och då befann jag mig ändå i en liten by i nordvästra Skåne, ingen ängslig innekrog i huvudstaden.

Trender må vara fåniga och kortvariga, men vissa av dem behövs. Hade pulled pork aldrig blivit hippt skulle många ha missat detta suveränt smakrika, saftiga kött. Och det vore helt enkelt förbaskat synd.

I amerikanska Södern är det en historisk tradition att gräva ned en bit grisbog med ben och allt, ibland en hel gris, och låta den rökas i flera dygn i en grillgrop. Här hemma blir fläskkarré det mest tillgängliga alternativet, men vilket framdelskött av gris som helst går bra, så länge det innehåller en hel del fett. Och pallar du inte att passa grillen i en halv evighet är ugnen ett mer praktiskt alternativ.

Vem som helst kan laga pulled pork. Det är hur enkelt som helst. Det enda kruxet är att det tar tid. Lång tid. Men å andra sidan sköter matlagningen sig själv.

Jag brukar hysta in köttet i ugnen när jag går och lägger mig, då är det klart nästa morgon, får vila under dagen och är färdigt att servera på kvällen. Har du inte den tiden stavas lösningen tryckkokare. Jag har satt ihop en fuskvariant för stressade själar som vill haka på trendtåget. Fyll en brödbit med saftigt kryddigt kött och några sköna tillbehör och känn dig som en hipster, om så bara för en dag.

Mia Gahne/TT

RECEPT:

Superenkel pulled pork i tryckkokare

4-6 portioner, 90 minuter

Med en tryckkokare kan du spara många timmar. Här har jag skapat en förenklad och idiotsäker variant på pulled pork.

cirka 1,5 kg fläskkarré

salt

nymalen svartpeppar

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk chilipulver, gärna chipotle eller ancho

olivolja

1 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 1/2 dl barbecuesås, helst hickory

2 1/2 dl vatten

Skär köttet i mindre bitar. Krydda med salt, peppar, paprika- och chilipulver. Bryn köttet i olivolja i tryckkokaren eller stekpanna. Lyft upp och lägg åt sidan. Tillsätt lite extra olja och mjukstek lök och vitlök.

Tillsätt barbecuesås och vatten. Skrapa loss allt från botten med en träslev (häll över i tryckkokaren om du använt stekpanna). Lägg i köttet och fäst locket. Ställ in på högsta effekt, koka upp och sänk värmen så lågt som möjligt. Koka i 75 minuter och låt trycket sjunka naturligt (ej snabb tryckminskning) tills du kan öppna locket.

Lyft försiktigt upp köttet, lägg det i folie och låt svalna. Ta vara på köttsaften. Dra isär köttet med två gafflar. Lägg tillbaka kött och vätska i kastrullen, och koka ihop på hög värme under omrörning tills såsen tjocknat lite.

Servera i bröd med barbecuesås och gärna lite coleslaw eller picklade grönsaker.

TIPS! Har du ingen tryckkokare kan du ställa in grytan i ugnen på 100 grader i cirka 5 timmar eller tills köttet faller sönder.

Perfekt pulled pork

4-6 portioner, cirka 1 dygn

Ett recept för dig som vill gå "all in". Köttet blir fantastiskt smakrikt när det får riktigt lång tid på sig.

cirka 2 kg fläskkarré

Rubb:

1 msk spiskummin

1 msk chilipulver, gärna chipotle

2 tsk cayennepeppar

1 msk salt

1 msk svartpeppar

1 msk paprikapulver, gärna rökt

1 dl farinsocker

1 msk kanel

1 msk kakao

1 msk senapspulver

1 msk oregano

1 msk vitlökspulver

Lag:

1 dl salt

1 dl socker

2 l vatten

3 msk rubbmix (se ovan)

2 lagerblad

1 msk liquid smoke

Blanda alla ingredienser till rubben. Gör sedan lagen. Rör om tills saltet löst sig. Lägg i köttet och ställ i kylen i minst åtta timmar. Se till att det är täckt med vätska.

Klä en långpanna med folie. Lägg på köttet och klappa det torrt med hushållspapper. Gnid in rubbmixen (spara 1 msk). Stek i 100 grader tills innertemperaturen når 90 grader. Jag brukar ställa in det i ugnen på kvällen, så är det klart på morgonen.

Svep in köttet i det folie som det legat på och låt svalna (gärna i ugnen med luckan på glänt).

Dra isär köttet med två gafflar. Krydda med resten av rubbmixen och häll över eventuell köttsaft (eller bbq-sås) och blanda väl.

Servera med bbq-sås i bröd eller salladsblad.

Picklad rödlök

4 portioner, 15 minuter

Kanonenkelt tillbehör som blir pricken över i när du serverar pulled pork.

2 rödlökar

1/2 dl ättikssprit (12 procent

1 dl socker

2 dl vatten

4 lagerblad

Skala och skiva löken tunt.

Koka upp ättika, socker, vatten och lagerblad. Lägg i löken och låt svalna.

Servera till pulled pork.

Mias bästa bbq-sås

1 rejäl sats, 30 minuter

Jag är lika stolt över den här såsen som över mina barn. Nästan i alla fall.

1 liten rödlök, finhackad

2 msk rapsolja

1 dl chilisås

1/2 dl HP-sauce

1/2 dl äppelcidervinäger

1 1/2 dl tomatjuice

1/2 dl svartvinbärsgelé

2 msk mörk sirap

2 msk Worcestershiresås

1 tsk liquid smoke

2 tsk kanel

2 tsk kakao

1 tsk kryddpeppar

1 tsk rökt paprikapulver, alt. ancho-chilipulver

1/2-1 tsk cayennepeppar

salt

Mjukfräs löken i oljan i en kastrull utan att den tar färg.

Tillsätt chilisås, HP-sauce, vinäger, tomatjuice, gelé, sirap, Worcestershiresås, liquid smoke, kanel, kakao och kryddpeppar. Låt puttra en stund och smaksätt sedan med paprikapulver (eller ancho), cayenne och lite salt.

Låt sjuda i 15 minuter, låt svalna något och mixa.

Överbliven sås kan förvaras i försluten glasburk i kylen i uppåt två veckor.

Coleslaw med äpplen

4 portioner, 15 minuter

Kalasgott i bröd med pulled pork.

cirka 300 g vitkål, strimlad

2 salladslökar, fint strimlade

2 äpplen, i tunna klyftor

1 dl gräddfil eller matyoghurt

2 msk majonnäs

1 msk äppelcidervinäger

1-2 tsk dijonsenap

1 tsk spiskummin, gärna hel

salt (gärna sellerisalt)

peppar

Krama kålen i en bunke med händerna. Blanda med salladslök och äpplen.

Rör ihop gräddfil med majonnäs, vinäger, senap, spiskummin, salt och peppar.

Blanda alltsammans väl och smaka av.

Att dricka till

Napa Smith West Coast IPA (1681), 22:90 kronor.

Alkoholfritt: Nanny State (1947), 12:90 kronor.