Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många år fyller fredagsmys

Tacos, snacks och slappande i soffan. Nu har vi myst på fredagarna i 20 år.

Första belägget för "fredagsmys" är i en tidningsartikel i Göteborgs-Posten från 1994, där en familj i Sävedalen berättar om sina tv-vanor. "Fredagarna vill vi tillbringa hemma med familjen. Efter en arbetsam vecka vill vi inte gärna gå bort en fredagskväll.", säger mamman till tidningen.

Och visst känner vi igen oss, 20 år senare, fastän begreppets popularitet ökat kraftigt. 2008 handlade innehöll 459 tidningsartiklar ordet fredagsmys medan det förra året omskrevs hela 2 948 gånger.

– Det har slagit igenom jättemycket, konstaterar Charlotte Hagström, docent och etnolog vid Lunds universitet.

– På vilket dagis som helst vet alla barnen vad det är numer.

En lyckad chipskampanj har gjort sitt till för att sprida begreppet – och inte minst att vi i dag förknippar fredagsmys med snacks.

Men tacos, chips och rödvin i all ära; en orsak till fredagsmysets framgång är att det inte kräver en massa, enligt Charlotte Hagström.

– Just det här sitta hemma och ta det lugnt och äta något gott, det är så himla enkelt. Det är väl en förklaring till att det slagit igenom. Man är så uppbokad resten av tiden, det är på fredagen man kopplar av, säger hon.

Det tidigaste belägget för fredagsmys i ÖP:s arkiv är i mars 1999. Då handlar det om vad som händer under sportlovet.

Läs mer:

Inget fredagsmys för polisen