Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många björnar hade trikiner

Under björnjakten har jägare fått skicka in prover från fällda björnar.

Nu har resultatet av proverna från de senaste provtagningarna under säsongens jakt kommit. Ytterligare fem björnprover visade sig innehålla trikiner, enligt Statens veterinärtekniska institut, SVI. Totalt sett är det nu sju björnar som konstaterats ha trikiner.

Detta är fler positiva prov än vad man funnit i samma typ av test tidigare år. En av de infekterade björnarna fälldes i Strömsunds kommun och var en hona på 77 kilo.

Honan hade i sitt kött 76 trikinlarver per gram kött. En annan björnhona som fälldes tidigare under jaktsäsongen i Stugun hade tio larver per gram kött.

Ytterligare björnar i gränstrakterna mellan Jämtland och Västerbotten har visat sig ha trikiner under provtagningarna 2009 och 2012.

ÖP har tidigare skrivit om hur provtagningen av björnkött går till.

Något som jägare ska komma ihåg är att inte lämna trikinsmittat kött i skogen eftersom trikinerna då sprids vidare till fler djur. Man ska i stället ta bort det från skogen och allra helst bränna detta kött.

Vad som händer om man som människa smittas av trikiner läser du här.

Surfar du i mobilen så läser du det här: http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/trikinos/