Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många dog av läkemedels- eller narkotikaförgiftning i Jämtlands län

2016 dog tio personer av läkemedels- eller narkotikaförgiftning i Jämtlands län. Den totala siffran i landet var 908 personer. Nästan dubbelt så många av de avlidna var män. Det visar siffror från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Socialstyrelsen har nyligen presenterat en jämförelse över insatser till personer med olika typer av substansberoenden. I jämförelsen ingår för första gången missbruk av läkemedel, något som behöver uppmärksammas mer inom vården, enligt Marianne Aggestam, utredare på Socialstyrelsen.

– Traditionellt har fokus varit på alkohol och illegala narkotiska substanser. Vi behöver fördjupa våra kunskaper om beroende till en rad olika nya substanser samt även till läkemedel som används på felaktig grund, säger Marianne Aggestam till Nyhetsbyrån Siren.

Av de 908 personer som dog till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftning i landet 2016 var 605 män och 303 kvinnor. Siffrorna som Socialstyrelsen har tagit fram visar att det bland kvinnor är vanligare att dödsfallen rör självmord. Bland män är olycksfallsförgiftningar – däribland överdoser – den vanligaste dödsorsaken.

– Nästa steg är att huvudmännen börjar titta på vad skillnaderna beror på, säger Marianne Aggestam till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Socialstyrelsen är de dödligaste drogerna opioider av olika slag. Det är en grupp substanser med morfinliknande verkningsmekanism. I januari ska Läkemedelsverket och Socialstyrelsen presentera en rapport över hur motgiftet Naloxon ska kunna göras mer tillgängligt – något som Marianne Aggestam menar kommer kunna rädda liv.

Mer läsning:

Stor undersökning i Östersund avslöjar: Nästan hälften av alla kosttillskott är olagliga

Livsfarligt plåster återkallas

Läkemedelsverket granskar naturliga preventiv-metoder