Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många i Jämtlands län fick frivillig vård för missbruk

101 personer fick frivillig vård för missbruk i Berg, Bräcke, Härjedalen, Strömsund, Åre och Östersund 2016. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen. Uppgifter för Krokom och Ragunda saknas i statistiken.

Flest personer fick frivillig vård för missbruk i Stockholm, Göteborg och Malmö. Daniel Svensson, sakkunnig inom missbruksfrågor på Socialstyrelsen, menar att kommunerna i landet jobbar väldigt olika med frivillig vård för missbruk.

– I stora och mellanstora kommuner finns många olika insatser att erbjuda, medan det i mindre kommuner inte alltid finns så många behandlingsalternativ, säger Daniel Svensson till Nyhetsbyrån Siren.

Totalt minskade antalet personer som fick frivillig vår för missbruk med 6 procent mellan 2015 och 2016. Under en tioårsperiod har minskningen varit 33 procent. Samtidigt har antalet tvångsvårdade personer ökat under samma tidsperiod.

– Det behövs mer forskning för att se om det finns något samband. På ett övergripande plan finns det inget som antyder att kurvan över frivilligt vårdade borde gå ner. Frågan är om problemet ligger i missbrukssituationen eller i hur kommunerna prioriterar på grund av till exempel ekonomiska begränsningar eller personalunderskott, säger Daniel Svensson till Nyhetsbyrån Siren.

Mer läsning:

"Man ser ned på missbrukare"

MISSBRUK: Medberoende innebär ofta ett livslångt olöst kristillstånd

Misstanke om missbruk i familjehem