Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många jobb finns det i länet

Arbetslösheten stiger, men det finns jobb att få i länet. Jobb inom många olika yrken.

Säljare, restaurang- och turismjobb, förskollärare, fritidspedagog, butikspersonal, elektriker, maskinförare, informatör, vaktmästare och arbete inom skogsindustri, lager och kontor- och administration.

Sedan 1 januari i år har det kommit in 1 643 lediga jobb till arbetsförmedlingen i länet. Av dem är 60 procent tillsvidareanställningar.

Bland de lediga platserna som finns just nu gäller 40 personer som Ica Maxi vill anställa inför öppnandet av butiken i höst.

Så det finns jobb att söka, även arbetslöshetssiffrorna pekar uppåt.

Är det något som arbetsförmedlingens chef Christina Storm Wiklander vill förmedla så är det optimism.

– Det finns jobb att få och vi vill visa möjligheter som finns och vad man kan göra. Om man blivit uppsagd är det naturligtvis en stor kris i livet, men man kan ta chansen att göra något annat. Utbilda sig inom sitt yrke eller kanske byta yrke, säger Christina Storm Wiklander.

Arbetsförmedlingarna i länet märker också att fler arbetsgivare hör av sig om hjälp med att rekrytera mer direkt.

– Det kan vara en arbetsgivare som säger ”kan ni plocka ut fem personer som kan jobba i min butik”. Då hjälper vi till med det.

Läget på arbetsmarknaden är dock bekymmersamt på många sätt.

De lediga jobben i länet kan vid årets slut vara en tredjedel färre än förra årsskiftet. Det har helt enkelt blivit tuffare i de flesta branscher.

Den öppna arbetslösheten ligger nu på 4,2 procent mot 2,6 procent förra året.

Då är det uppgifter som gäller mars, vilket betyder att det stora varsel som lades vid Aditro inte är medräknat. Hela 246 personer varslades om uppsägning vid företaget för en tid sedan.

Inflödet av lediga jobb räcker inte heller till alla som blir arbetslösa, om man ser till lediga jobb inom länet.

Det som då erbjuds är olika former av arbetsmarknadsåtgärder.

Arbetsförmedlingarna i länet har fått ungefär 450 miljoner kronor till stödåtgärder för arbetslösa.

Det handlar både om skattelättnader för arbetsgivare att anställa exempelvis ungdomar och nyanlända invandrare ,och stöd direkt till arbetslösa att hitta rätt jobb eller utbildning.

Christina Storm Wiklander tycker länet har fått ordentligt med resurser.

– Vi behöver inte säga nej till någon enda person som hittat en seriös praktikplats eller någon arbetsgivare som vill anställa.