Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många miljoner tvingas Ragunda spara

Ett större sparpaket är nödvändigt för att Ragunda kommun ska kunna nå minst ett nollresultat i år.
Kostnaderna måste minskas med minst 7 miljoner kronor.

Annons

Kommunstyrelsen ska efter sommaren ta ställning till vilka åtgärder som måste vidtas.

Vid tisdagens sammanträde fördes de ekonomiska diskussionerna utifrån kommunens delårsbokslut, vars årsprognos pekar mot ett underskott med 7,2 miljoner i stället för det budgeterade överskottet på 5 miljoner kronor.

En försämring alltså med 12,2 miljoner kronor.

Som ÖP tidigare berättat beror den försämrade ekonomin bland annat på ökade kostnader inom vård och omsorg, samt inom individ- och familjeomsorgen.

– Den här situationen känns inte bra med tanke på att vi i flera år lyckats redovisa bra resultat. Nu måste alla vägar prövas för att minska kostnaderna. Vi har redan en dialog igång med de olika verksamheterna om att exempelvis satsa mer på förebyggande insatser för att kunna undvika dyra placeringar inom den sociala verksamheten, säger kommunalrådet Terese Bengard (S).

Men hon anser också att kommunens nu ansträngda ekonomi är ett resultat av den här mandatperiodens förda regeringspolitik.

– Jag ser den här kostnadsutvecklingen som ett tydligt tecken på hur vi och andra kommuner får betala för den politiken som lett till att folk i högre utsträckning blivit beroende av ekonomiskt bistånd från kommunen, säger hon.

I september är det meningen att kommunstyrelsen i Ragunda ska ta ställning till hur omfattande de behövliga sparåtgärderna måste bli för att det hotande underskottet ska kunna undvikas.

– Vi måste analysera läget och bland annat se vad pågående insatser kan ge, säger Terese Bengard.

I kommunens delårsbokslut påtalas behovet av större strukturella förändringar som kan ge kostnadsminskningar på sikt.

– Det är tjänstemännens syn på saken, påpekar Terese Bengard som i dagsläget själv är försiktig när det gäller nya förändringar i kommunens verksamhet.

– Vi har redan gjort en stor strukturförändring i och med bygget av nya Björkhammar där äldreboenden slås ihop. Men vi har inte sett de ekonomiska effekterna av den samordningen än. Med facit i hand skulle vi ha genomfört det här tidigare, säger hon.