Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många ur hemtjänsten träffar äldre på två veckor

Flest besök av olika personer ur hemtjänsten får en äldre träffa i Östersund. Minst är det i Berg. Det visar siffror från Nyhetsbyrån Siren.

Hur många hemtjänstanställda som knackar på hos de äldre varierar mellan 12 till 20 i sex av länets åtta kommuner. Flest hemtjänstanställda får en äldre träffa i Östersund där det är 20 stycken under två veckor. Det visar ny statistik från Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada) som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

I Berg är siffran 12.

Det här är inget nytt. I maj 2014 skrev vi om en kvinna som fick träffa 26 olika personer under 31 dagar i Östersunds kommun.

Kommunerna i Jämtlands län ligger inte i topp när det gäller antal besök av hemtjänstpersonal. I Kumla ligger snittet på 27 personer under två veckors tid, vilket är högst i landet.

– Det finns de äldre som känner en stor oro för vem som kommer och om man får den hjälp som man behöver. Det blir inte bättre av att det är väldigt många olika personer som är involverade, säger Annelie Sundler, biträdande professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås, till Nyhetsbyrån Siren.

Statistiken bygger på kommunernas egna mätningar av hur många hemtjänstpersonal som besöker äldre, 65 år och äldre, som får minst två besök om dagen. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård räknas inte med. Siffror har rapporterats in från 240 kommuner. I sju kommuner, bland annat Piteå, Upplands Väsby och Sorsele, ligger snittet på under tio personer.

– Vården är så mycket mer än bara uppgifterna som utförs. Det sker mycket i kommunikationen och mötet, som jag tror är väldigt viktigt för den äldres autonomi, självbestämmande och välmående. Man värdesätter inte betydelsen av det i vården i dag, som är ganska uppgiftscentrerad, säger Annelie Sundler.

Anna Norberg

anna.norberg@siren.se

Läs mer:

Misstänkt bedragare härjar i länet – slog till i Strömsund

Sabotage bakom sex missade hemtjänstbesök