Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många utförsåkare skadar sig

År 2010 skadade sig totalt 11 400 utförsåkare så svårt att de behövde uppsöka en akutmottagning.

Annons

Det är en ökning med 20 procent sedan 2007.

Detta är fakta som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ställt samman, med utgångspunkt från uppgifter av Socialstyrelsen och Slao.

Utförsåkning delas här in i två grupper: slalom och snowboard. Det är många fler som åker slalom, 89 procent år 2010/2011, än snowboard, 9 procent samma säsong. Andelen snowboardåkare har minskat de senaste åren. Utöver skidor och snowboard finns även snowblades, telemark, twintips, trickskidor etcetera.

Trots att andelen snowboardåkare endast är 9 procent av all utförsåkning står de för drygt en tredjedel av alla olyckor. Majoriteten av dem som skadar sig i utförsåkning är män. I snowboard står männen för 64 procent av alla skador, i slalom för 57 procent.

Den absolut vanligaste orsaken till skada är fall, 90 procent. Ett antal skador uppstår också genom kollisioner med andra personer och föremål, samt genom kraftigt vridvåld.

De vanligaste skadorna för slalomåkare är stukning eller vrickning av knä, samt frakturer på underben. 3 procent av skadorna som skidåkare råkar ut för är hjärnskakningar. 60 procent av de skadade slalomåkarna är yngre än 18 år.

De vanligaste skadorna för snowboardåkare är handledsfrakturer, följt av skador på underarmar. 6 procent av skadorna hos snowboardåkare är hjärnskakningar. Nästan 60 procent av de skadedrabbade snowboardåkarna är yngre än 18 år.