Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så minskar du matsvinnet i påsk

Påsken är en av våra stora mathelger. Under påsken lagas det, och äts, stora mängder god mat tillsammans med nära och kära. Men under påsken kastar vi också mer mat än vanligt, vilket påverkar både miljön och samhällsekonomin.

Enligt Livsmedelsverket slängs varje år cirka 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken per person. Detta kostar dels massor av pengar, men innebär också förbrukad energi, vatten och mark i onödan. Enligt myndigheten kan ett normalstort svenskt hushåll spara minst 3 000-6 000 kronor per år genom minskat matsvinn.

Läs också: Så blir årets påskvädret i länet - meteorolog: ”Det blir en påsk utan busväder”

Påsken är en högtid där det både konsumeras och slängs stora mängder mat. Östersunds kommun har sammanställt några enkla tips för att minska matsvinnet under högtiden:

Banta ner påskmaten. Bjud på färre rätter, men kanske festligare! Fundera över vilka maträtter som brukar vara populära och vilka som bara blir stående, och skippa de opopulära. Då minskar risken för att mat går till spillo.

Planera. Hur många gäster kommer det att bli, hur stora är de i maten, hur mycket ställer du fram? Köp inte mer än vad du kommer göra av med.

Låt inte maten stå framme för länge. Var särskilt försiktig med känsliga livsmedel som gravad- och kallrökt lax och vakuumförpackade charkpålägg. Lägg fram lite i taget och fyll på om det tar slut.

Ta hand om resterna. Frys in det som kan frysas in, gör en plockmåltid eller använd resterna och komponera en ny spännande maträtt.

Ät upp maten i tid. Ha koll på det du har i kyl och frys, även det som står längst in. Släng inte maten bara för att den har passerat bäst före-datum. Titta, lukta, smaka!

Ge bort mat! Blir det mycket rester så skicka med dina gäster mat hem.