Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så minskar vi antalet viltolyckor

Jag anser, förutom att vi kör allt fortare samt talar i telefon när vi kör bil, så är de två viktigaste orsakerna till ökande viltolyckor vägmiljön och rovdjuren.

De senaste 60 åren har det byggts många nya vägar och de flesta har byggts om i landet. Stordelen av våra vägar går genom skogsmark och under de senaste 50 åren har sidorna om vägen vuxit igen av framförallt lövskog och bildar en grön vägg så att varken trafikant eller vilt ser varandra förrän det är för sent.

Våra fyra stora rovdjur har ökat tiofalt de senaste två decennierna. När varg, björn, lo och järv jagar älg, rådjur, hjort, ren eller vildsvin så skenar bytesdjuret och stannar då inte framför en bilväg och tittar till höger och vänster. En bil eller motorcykel som kör 50–70 kilometer i timmen eller fortare har knappast en chans att klara situationen när vilt plötsligt dyker upp bara några meter framför fordonet!

Viltolyckorna beräknas kosta omkring 2 miljarder kronor per år, oräknat allt lidande från personskador.

Så; halvera rovdjursstammarna! Städa, sikthugg, röj och stamkvista i första hand efter våra stora vägar. Båda åtgärderna är i princip gratis då vi har omkring 300 000 jägare i Sverige som inte tar betalt utan betalar för nöjet, rekreationen, att få jaga.

Vi har omkring 1,2 miljoner människor i landet i arbetsför ålder som inte har ett arbete! Jag tror att minst hälften av dem vill ha ett arbete. Och om vi betalar dem istället för att ge a-kassa, sjuk- eller förtidspension spelar inte så stor roll, då det i princip är samma pengar från statskassan. Den stora skillnaden är att inte få någon prestation för pengarna alternativt få ett arbete utfört, som gör våra vägar trafiksäkrare och sparar människo- och djurliv!