Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket droger fanns det i avloppen

Narkotikakommissionen har under en längre tid kartlagt narkotikasituationen i kommunen. Som ett led i arbetet mättes för några veckor sedan halten av cannabis, kokain och amfetamin i Östersunds avloppssystem. I dag kom resultatet av provtagningen.

– Det har framkommit att det finns 5 doser cannabis per 1000 invånare i Östersunds kommun. När det gäller amfetamin är det 1,5 dos per 1000 invånare, säger kommissionens projektledare Eva Forsberg.

– Om man jämför med andra kommuner hade Gävle 30 doser cannabis per 1000 invånare och 4 doser av amfetamin.

Trots att analysen av avloppsproverna offentliggjorts säger Eva att för stora slutsatser inte ska dras av resultatet.

– Det är en metod som inte är validerad, den är under utveckling. Det finns en felkälla på 10-15 procent och det beror på att proverna har tagits under 12 timmar och därför kanske inte motsvarar invånarnas vanor.

– Tillsammans med andra undersökningar får man en bättre bild av situationen. Men den första mätningen har varit viktig för att i framtiden kunna se om det vi gör ger någon effekt.

Förutom att mäta halten av droger i avloppsvattnet har Narkotikakommissionen även genomfört en kartläggning av drogvanor och drogtillgänglighet bland ungdomar i Östersunds kommun.

– Var femte elev i årskurs 9 och var tredje elev i gymnasiets årskurs 2 har blivit erbjuden att köpa eller prova narkotika. Men det är inget som utmärker oss gentemot riket, utan det verkar vara så här god tillgänglighet i hela Sverige, säger Eva Forsberg.

– Ungdomar får tag på narkotika från pojk-, flickvän eller kompis. Det är alltså få individer som köper droger över nätet och distribuerar till andra.

Kommissionen har nu börjat analysera resultaten från kartläggningen. Vad som ska göras för att förbättra situationen och nå målet - ett narkotikafritt Östersund - är ännu inte helt klart.

– Det är nu vi ska komma fram till en handlingsplan. Vad är det vi behöver göra för att nå målet? Det är nästa steg, säger kommissionens ordförande Annsofie Andersson.

– En åtgärd vi behöver förbättra och som vi tycker är viktig är tidig upptäckt av narkotikaanvändning. Där finns en kunskapslucka, säger Eva Forsberg.