Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket el drar julbelysningen

I de flesta fönster lyser adventsljusstakar och julstjärnor. I dag delas Nobelpriset ut till personer som utvecklat teknologin som möjliggör stora energibesparingar.

När den mörka årstiden sänker sig häruppe på sextiotredje breddgraden finns det behov av att lysa upp tillvaron för att göra den lite trevligare. Överallt glimmar den årstidsbundna belysningen i fönster, på gator och i trädgårdar.

Men hur mycket el förbrukar pyntet egentligen? Energimyndigheten har räknat på att standardhushållet har tre adventsljusstakar, två adventsstjärnor, två ljusslingor och en julgranbelysning. Belysningen är på dygnet runt i 44 dygn men en ljusslinga och julgranbelysningen tänds först på julafton och är sedan tända i 21 dagar.

En miljon hushåll som har ovanstående uppsättning med glödlampor förbrukar nästan 132 miljoner kilowattimmar under belysningsperioden.

I dag, 10 december, delas Nobelpriset ut till Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura för att ha utvecklad blå led-teknik som möjligör lampor med vitt ljus.

Om alla hushållen i stället har Led-lampor så är förbrukningen dryga 13 miljoner kilowattimmar. Alltså är den alternativa belysningen tio gånger energieffektivare än den gamla föråldrade med glödlampor. Energibesparingen är då alltså 118 miljoner kilowattimmar.

Om vi antar att 3,5 miljoner av Sveriges 4,7 miljoner hushåll har motsvarande uppsättning julpynt så är skillnaden mellan klassisk glödlampsbelysning och den modernare diodbelysningen 414 miljoner kilowattimmar. Det räcker till att värma upp 27600 villor med direktverkande el under ett år.

Glödlampor är förbjudna för försäljning sedan några år tillbaka. Och nu i skuggan av den nya tekniska utvecklingen är även halogenlampans framtid i rampljuset.

Utbytet av olika lampsorter mot led-lampor går snabbare än väntat enligt ett pressmeddelande från Energimyndigheten. Den tekniska utvecklingen har rasat på i en oförutsedd takt och priserna sjunker.

– Den tekniska utvecklingen av och prisfallet på led-lampor går i en betydligt snabbare takt än vad man tidigare har räknat med, säger Peter Bennich, belysningsexpert på Energimyndigheten och Sveriges representant för belysning i EU:s kommitté för ekodesign.

En nyligen avslutad studie med internationella aktörer i belysningsbranschen kommer utgöra underlag när EU-kommissionen i början av nästa år ska rösta om hur snabbt energikraven på lampor, till exempel de med halogenteknik, ska skärpas. Med den senaste utvecklingen kan kraven skärpas i snabbare takt.

– Risken finns att övergången till effektivare belysning fördröjs i onödan om man väntar i två år med att skärpa kraven, med ökade klimatutsläpp och kostnader för hushållsel som följd, säger Peter Bennich.